MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Dynia na paszę

25 września 2003

W rolniczej gminie Widawa do łask wracają dynie, które dobrze znoszą suszę. Dlatego uprawia ja coraz więcej rolników. W tym sezonie stanowią one podstawę wyżywienia bydła i trzody chlewnej w wielu gospodarstwach, a to pozwala na oszczędzanie zapasów siana i zbóż na okres zimowy.

Kilkadziesiąt lat temu dynia była cenioną rośliną, przy małych nakładach dawała obfity plon. Ze względu na problem z przechowywaniem rolnicy rezygnowali jednak z tej uprawy. Teraz przy dużych problemach z paszami, szczególnie w trakcie suszy, dynia wraca do łask. Tym bardziej, że roślina ta najlepiej czuje się na glebie, na której nic innego nie chce rosnąć. 
 
Dynia pastewna dorasta do kilkudziesięciu centymetrów średnicy i osiąga 30-40 kg wagi. Ma dużą zawartość miąższu, dzięki czemu jest kaloryczniejsza od domowej odmiany dyni. 
 
Od lipca do końca grudnia w tym gospodarstwie stanowi podstawę wyżywienia bydła i trzody chlewnej. Dynię jedzą tu nawet kury i kaczki. Nasiona dyni wysiewa się w dwumetrowych odstępach między rzędami. Plon z jednego hektara to około 50 ton.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę