aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Portret dealera Sano "Dobrosława"

24 stycznia 2002

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Sławie

Hodowcy bardzo sobie cenią współpracę z Sano, gdyż dzięki niej mogą liczyć przede wszystkim na wyższe dochody. Dlatego z roku na rok zwiększa się zarówno liczba rolników, którzy stosują premiksy Sano, jak również przybywa dealerów Sano, którzy także sprzedają coraz więcej. Jednym z nich jest GS Samopomoc Chłopska, „Dobrosława" w Sławie, która już od kilku będąc autoryzowanym dealerem Sano rozprowadza z dużym powodzeniem produkty Sano.

Prezes GS SCh „Dobrosława" Ryszard Wojewódzki podkreśla, że tak dobry rozwój Spółdzielnia zawdzięcza także nietypowym przedsięwzięciom jak np. budowa masarni, czy tez rozszerzenie oferty o wyroby z mięsa drobiowego. Spółdzielnia znana jest z dobrze prosperującego zakładu mięsnego, piekarni i restauracji oraz zajmuje się szeroką działalnością handlową oferując praktycznie wszystkie środki potrzebne do produkcji rolnej. Handel detaliczny to sieć 17 własnych sklepów oraz współpraca z ponad 400 odbiorcami. 

We własnych zakładach mięsnych ubijanych jest ponad 300 sztuk dziennie, ale już w przyszłym roku po rozbudowie i modernizacji będzie można ubijać ponad 900 sztuk zgodnie z najwyższymi normami unijnymi i wymaganiami HACAP. GS „Dobrostawa" słynie z doskonałych wyrobów, których produkuje obecnie ponad 20 ton dziennie, a będzie ponad 60 ton. Dyrektor Zakładu Mięsnego Waldemar Starosta jest dumny, że może pracować w tak nowoczesnym zakładzie, który zresztą sam współtworzy.
Najwyższa jakość wyrobów została potwierdzona też wieloma nagrodami wyróżnieniami m.in. złoty medal „Polagra", znak jakości „Q", „Kapelusze Merkurego", a prezes Ryszard Wojewódzki został nominowany do tytułu „Agrobiznesmena Roku".

Spółdzielnia prowadzi skup żywca oferując cenę bazową za klasę R, przy czym za tucznika w klasie E, czyli powyżej 55% i za klasę U, powyżej 50% mięsności, dostawca otrzymuje dodatkową premię. Ten prosty sposób premiowania bardzo dobrze sprawdza się w praktyce, gdyż znacznie wzrosło zainteresowanie wyższą mięsnością świń, dzięki czemu rolnicy mogą uzyskać też wyższe dochody. Duża w tym też zasługa przedstawiciela Sano Pawła Bortackiego, który na bieżąco współpracuje z członkami spółdzielni. Wielu z nich, jak np. Piotr Szata, Michał i Mateusz Talacha, Ignacy Cichoński, Władysław Malcher, Adam Puszkarz, Andrzej Grys i Jan Boczek może roczną produkcję tuczników liczyć w tysiącach sztuk. Jednak zakup od własnych członków nie jest wystarczający, dlatego GS SCh „Dobrosława" zainteresowana jest otwarta na współpracę z nowymi, większymi producentami żywca, którym oferuje bardzo korzystne warunki współpracy.
(rk)


POWIĄZANE

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Kazachstan planuje rozpocząć produkcję mieszanek paszowych z surowców alternatyw...

21 września, w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę