MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wymagania jakościowe dla suszu paszowego i ogólne wymagania dla zielonki na susz

10 sierpnia 2001

Ustawa zabrania wykorzystywania do produkcji suszu zielonki o wilgotności niższej niż 30% oraz zielonki na susz, z której zostały zebrane nasiona. 
Natomiast susz paszowy, do produkcji którego stosowane będą dopłaty bezpośrednie, powinien się charakteryzować:

  • barwą zieloną, swoistym zapachem dla suszu z zielonek, bez objawów pleśni, 
  • wilgotnością nie wyższą niż 12% dla suszu w postaci mączki oraz 14% dla suszu w postaci brykietów, granul, balotów i sieczki,
  • zawartością białka ogólnego nie niższą niż 15%,
  • zawartością włókna surowego nie większą niż 26% w suchej masie suszu i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie solnym, powstałego w wyniku spalenia suszu, nie większą niż 3,5%.

POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę