MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Polskie kurczaki podbijają światowe rynki

24 stycznia 2016
Polskie kurczaki podbijają światowe rynki
PAP / Grzegorz Michałowski

Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak wyliczyli eksperci IERiGŻ w okresie dziewięciu miesięcy ubiegłego roku sprzedano za granicę o 14,6 proc., czyli o 75 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.

Produkcja na eksport stanowiła 34 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach w naszym kraju.

W samym październiku ubiegłego roku sprzedaż zagraniczna zwiększyła się o 3,7 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku i o 14 proc. w porównaniu do września.

Jak podkreślają eksperci Instytutu sprzedaż zagraniczna była głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji żywca drobiowego.

Dodają, że eksport drobiu z Polski rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje korzystna dywersyfikacja rynków zbytu.

(PAP)


POWIĄZANE

Hurtownie rolnicze odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie, dostarczają...

Zakończone zbiory buraków cukrowych to dobra okazja do podsumowania mijającego s...

Po powszechnych protestach rolników na początku 2024 r. Komisja Europejska przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę