aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Akademia Warzywnicza

7 lipca 2015
Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych zagwarantuje im maksymalne zyski z produkcji. Przy uprawie warzyw niezwykle istotnym zagadnieniem, które determinuje rentowność działania jest nawożenie.

W Polsce pojawiła się najprawdopodobniej pierwsza platforma edukacyjna – Akademia Warzywnicza obrazująca efekty stosowania różnych metod nawożenia w uprawach warzywniczych. Narzędzie to skierowane jest do doradców ogrodniczych z całego kraju. Będą oni mogli wspierać swoich klientów prezentując im najkorzystniejsze i najbardziej efektywne rozwiązania dostępne na rynku.
Na poletkach Akademii uprawianych jest kilkanaście gatunków warzyw różnych odmian, które nawożone są w kilku odmiennych technologiach. Odwiedzający poletka demonstracyjne mogą naocznie przekonać się, która z nich daje najlepsze rezultaty. Każda z tych upraw opatrzona jest analizą kosztów, tym samym nie jest trudno stwierdzić, która z zastosowanych technologii jest najbardziej efektywna i atrakcyjna kosztowo.

W czerwcu bieżącego roku odbyło się pierwsze z serii spotkań, w którym uczestniczyło kilkudziesięciu doradców z całej Polski. Oczywiście o tej porze roku różnice w efektach rozmaitych technologii nawożenia w przypadku warzyw gruntowych, takich jak: pomidor czy papryka nie rzucały się jeszcze w oczy, ale na przykład przy produkcji sałat były one spektakularne. Podczas prezentacji polowej porównano plon handlowy sałaty masłowej, lodowej, strzępolistnej i dębolistnej. Wszystkie te odmiany były nawożone w trzech różnych technologiach. W przypadku sałaty masłowej i strzępolistnej różnica w plonie była zaskakująco duża. Organizatorzy Akademii udowodnili, że w zależności od rodzaju nawożenia można uzyskać blisko dwukrotnie wyższy plon, przy zachowaniu bardzo wysokich parametrów jakościowych. Najlepsze wyniki uzyskano z poletek, na których użyto nawozów z biostymulacją. Pełnią one w roślinie funkcję nawozów i odżywek dostarczających składniki pokarmowe, antystresantów, ukorzeniaczy poprawiających funkcjonowanie systemu korzeniowego i związków kompleksujących składniki pokarmowe w formie aminokwasów. Nie tylko odżywiają rośliny, ale dodatkowo stymulują je do rozwoju. Z uwagi na fakt, że warzywa powinny być zdrowe z samej definicji, warto zadbać o to, żeby były nawożone nawozami opartymi na naturalnych związkach organicznych, na przykład wyselekcjonowanych ekstraktach z alg. Jedna z prezentowanych technologii uwzględnia w swoim składzie substancję wpływającą na przemiany azotowe, obniżając poziom azotanów w roślinach – N-pro.

Pomysłodawcą tego jakże cennego przedsięwzięcia jest Pan Piotr Szurek specjalista do spraw upraw warzywniczych z wieloletnim doświadczeniem, którego wiedza pozwoliła na rzetelne przeprowadzenie i wszechstronną ocenę efektów tej inicjatywy. Patronem i mecenasem Akademii jest firma Timac Agro Polska, która wiele wysiłków wkłada w podnoszenie kwalifikacji doradców pracujących na rzecz polskich ogrodników.  Z prezentowanych wyników osiągniętych na poletkach Akademii Warzywniczej wynika, że wysiłek ten przynosi efekty i przełoży się na poprawę efektywności pracy warzywników. Warto byłoby, aby w przyszłości z rezultatami pracy Akademii zapoznali się także czołowi producenci warzyw. Trzymamy kciuki za tę cenną inicjatywę.



POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę