aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Biostymulator - dobry wybór

7 kwietnia 2009
Zgodnie z definicją ustawową, wszystkie środki zalecane do stosowania w produkcji polowej, ogrodniczej i sadowniczej, których działanie wykracza poza funkcje nawozowe, oraz które nie mają związku ze zwalczaniem organizmów szkodliwych, powinny być traktowane jako biostymulatory.
 Jednak w tak szerokim ujęciu termin biostymulatory obejmuje preparaty o bardzo różnych mechanizmach działania na roślinę, różnym przeznaczeniu technologicznym oraz pochodzeniu (naturalnym lub syntetycznym). Dlatego, aby wskazać charakter działania oraz pomóc rolnikom w wyborze odpowiedniego preparatu, Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu w wydanych na lata 2008/2009 Zaleceniach Ochrony Roślin umiejscowił biostymulatory w trzech grupach środków ochrony roślin: regulatory rozwoju roślin, stymulatory odporności roślin, środki biologiczne i biotechniczne.

   
 Uszkodzenia mrozowe rzepaku ozimego (kontrola bez Asahi SL) - 23.04.2005  Regeneracja roślin rzepaku po zastosowaniu Asahi SL - 25.04.2005


    Praktyka rolnicza posługuje się podziałem tej grupy środków ochrony roślin opartym na sposobie ich oddziaływania na rośliny, obejmującym:
bioregulatory – preparaty (najczęściej naturalne lub syntetyczne), których substancje aktywne uczestniczą w przemianach fizjologicznych i biochemicznych, zmieniając naturalne zachowanie i rozwój roślin;
biostymulatory – preparaty najczęściej syntetyczne lub naturalne, których substancje aktywne usprawniają zachodzące w roślinach procesy życiowe bez modyfikowania ich naturalnego zachowania;
składniki mineralne – preparaty jedno lub wieloskładnikowe, które nie są w pojęciu odżywiania mineralnego bioregulatorami ani biostymulatorami, a jedynie substancjami pokarmowymi i ze względów marketingowych bywają mylnie włączane do grupy środków ochrony roślin.
Trudny wybór
    Duża ilość występujących podziałów tej wysoce specjalistycznej grupy środków i liczebność dostępnych preparatów nie ułatwia rolnikowi dokonania trafnego wyboru, zgodnego z określonymi warunkami gospodarowania i uprawianymi gatunkami roślin. W świadomości wielu rolników biostymulatory funkcjonują najczęściej, jako preparaty stosowane interwencyjnie w razie wystąpienia na plantacji czynnika stresowego (fitotoksyczność, przymrozek, susza, itp.), o wiele rzadziej włączane są do standardowych technologii upraw. Wiąże się to przede wszystkim z obawą o wzrost kosztów wykonywanych zabiegów i brakiem wiedzy o możliwościach ograniczenia stosowania innych środków chemicznych ochrony roślin oraz zmniejszenia strat w plonach. Obecnie jedynie plantatorzy osiągający najlepsze wyniki produkcyjne stosują te produkty w zaplanowanych technologiach produkcji.
Wszechstronny preparat
    Dobrym przykładem biostymulatora o szerokim spektrum działania, wpływającym zarówno na procesy życiowe roślin jak i stymulującym ich odporność, jest preparat Asahi SL. Jego substancje aktywne – związki fenolowe – są znane od 50 lat. Naturalnie występują w roślinach, wchodząc w skład każdej żywej komórki. Asahi SL jest bezpieczny w stosowaniu, nietoksyczny dla środowiska oraz konsumentów spożywających produkty nim traktowane. Najlepszym rozpuszczalnikiem Asahi SL jest woda, stąd wynika łatwość jego stosowania i możliwość łączenia z innymi preparatami ochrony roślin. Okres półtrwania preparatu wynosi 1–7 godzin, zatem nie ma niebezpieczeństwa obecności pozostałości preparatu w produktach rolniczych, nawet przy stosowaniu bezpośrednio przed zbiorem.
    
Dobry dla buraka cukrowego…
    W Polsce od kilku lat są prowadzone zakrojone na szeroką skalę badania nad mechanizmem oddziaływania biostymulatora Asahi SL na wzrost, rozwój i plonowanie roślin polowych, warzywniczych i sadowniczych. Duża grupa ośrodków naukowo-badawczych w Polsce, zrealizowała lub nadal realizuje programy badawcze, których wyniki wskazują na bardzo dużą przydatność tego preparatu w technologii upraw buraka cukrowego, rzepaku ozimego i jarego, soi, jabłoni, brzoskwini, maliny, truskawki oraz czarnej porzeczki.
    Asahi SL stosowany w uprawie buraka cukrowego w dawce 0,6 l/ha z drugim i trzecim zabiegiem powschodowym niweluje stres herbicydowy i przyczynia się do szybkiego tworzenia bujnej rozety liściowej oraz silnego korzenia spichrzowego. Łączne stosowanie biostymulatora ze środkami chwastobójczymi nie wpływa ujemnie na skuteczność wykonywanych zabiegów. Efektem dwukrotnego zastosowania biostymulatora łącznie z herbicydami jest istotny wzrost plonu korzeni i plonu technologicznego cukru z 1 hektara w porównaniu z uprawami, na których stosowano jedynie zabiegi herbicydowe.
 …i rzepaku
    Dotychczasowe krajowe badania wskazują, że w zależności od przebiegu warunków pogodowych w okresie spoczynku zimowego oraz od początku wiosennej wegetacji do kwitnienia roślin rzepaku ozimego zastosowanie Asahi SL w dawce 0,6 l/ha łącznie z insektycydami zwalczającymi chowacze łodygowe lub słodyszka rzepakowego przyczynia się do ekonomicznie uzasadnionej zwyżki plonów nasion i jest godna polecenia szerokiej praktyce rolniczej. Uzyskana zwyżka plonów jest najczęściej osiągana poprzez stymulację tworzenia rozgałęzień bocznych rzepaku, zwiększenie liczby łuszczyn na roślinie oraz zwiększenie liczby i masy nasion w łuszczynie. Średnio dla wszystkich lat badań zwyżka plonu nasion rzepaku ozimego wynosiła około 12% w stosunku do upraw kontrolnych. Korzystne oddziaływanie biostymulatora uwidocznia się szczególnie w latach, które charakteryzują się występowaniem nagłych przymrozków w fazie pełni pąkowania i początku kwitnienia rzepaku. Interwencyjny zabieg Asahi SL pozwala roślinom na znacznie szybszą regenerację po ustąpieniu czynnika stresowego i powrót do prawidłowego rozwoju.
    Doświadczenia prowadzone z rzepakiem ozimym w Katedrze Szczegółowej Uprawy Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w sezonie wegetacyjnym 2004/2005, charakteryzującym się bardzo zmiennym przebiegiem pogody w okresie pąkowania roślin, ukazały naocznie „regenerującą siłę” biostymulatora stosowanego po wystąpieniu nagłych przymrozków.
    Areał uprawy rzepaku jarego w Polsce jest w znacznym stopniu uwarunkowany przebiegiem pogody w okresie spoczynku zimowego formy ozimej. Stąd w latach o łagodnym przebiegu zimy powierzchnia zasiewów formy jarej waha się od 20 do 40 tys. ha i rośnie w miarę pogarszania się przezimowania formy ozimej do około 80 tys. ha. Mimo mniejszego o około 40% potencjału plonotwórczego formy jarej w stosunku do ozimej aplikacja Asahi SL w fazie 5-6 liści lub pełni pąkowania również wpłynęła korzystnie na zwiększenie liczby rozgałęzień bocznych, liczby łuszczyn na roślinie, liczby i masy nasion w łuszczynie oraz masy 1000 nasion, a przez to na uzyskane plony nasion. Wyniki przeprowadzonych badań w tym zakresie potwierdzają wcześniejsze doniesienia o korzystnym oddziaływaniu Asahi SL w odniesieniu do formy ozimej rzepaku.
    Doświadczenia nad wprowadzeniem biostymulatora Asahi SL do technologii uprawy soi w Polsce miały za zadanie nie tylko odpowiedzieć na pytanie dotyczące ewentualnej zwyżki plonów nasion, ale także sprawdzenie wpływu preparatu na wysokość osadzenia pierwszego strąka, która determinuje możliwość wykonania kombajnowego zbioru z ograniczeniem strat wynikających z uszczykiwania najniżej położonych strąków. Aplikacja biostymulatora wpłynęła korzystnie na elementy struktury plonu (liczba strąków na roślinie, liczba nasion w strąku), a przez to na poziom plonowania, jednak w małym zakresie zapobiegła niskiemu osadzaniu pierwszych strąków na roślinach.

POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę