MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Bułgaria - czosnek z importu

24 lutego 2004

Bułgarzy tradycyjnie spożywają znaczne ilości czosnku, średnio po kilogramie na osobę rocznie. Ostatnio okazało się jednak, że czosnek pochodzi prawie wyłącznie z importu - z Polski, Turcji, a ostatnio głównie z Chin.

Uprawa tego tak istotnego dla lokalnej kuchni warzywa, nazywanego popularnie "ludowym" antybiotykiem, jest teraz w Bułgarii nieopłacalna i prawie nikt się tym nie zajmuje na skalę przemysłową - informuje gazeta "24 Czasa".

Jeżeli gdzieś na bazarze pojawi się bułgarski czosnek, to jest on zwykle znacznie droższy od polskiego czy tureckiego, nie mówiąc już o chińskim, który jest najtańszy, lecz nie jest najwyższej jakości.

Dziennik przypomina wyniki badania bułgarskich stulatków, z których większość systematycznie jadła czosnek, cebulę, fasolę, ser i ciemne pieczywo. Stosowana przez nich ludowa recepta na przeziębienie polegała na zjedzeniu główki czosnku przed snem.

Wypieranie bułgarskich ziemiopłodów z rynku przez warzywa i owoce z importu obserwuje się także w przypadku cebuli i fasoli, marchwi, ziemniaków, jabłek, ogórków a nawet pomidorów. Jako tako trzyma się obecnie jedynie miejscowa kapusta.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę