aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Cukier dalej drogi

9 kwietnia 2004

Chociaż już w sklepach kolejek nie ma, to cukier nadal drogi. Zdaniem właścicieli supermarketów za taki stan rzeczy odpowiadają cukrownie, to one podwyższyły ceny cukru.

- Przyczyną wzrostu cen detalicznych jest wyłącznie podwyżka cen zakupu cukru w cukrowniach. W ciągu ostatnich kilku dni ceny zakupu cukru w cukrowniach wzrosły o ponad 60% - uważa Wojciech Sokół, rzecznik prasowy Tesco.

Krajowa spółka cukrowa jest zaskoczona skalą wzmożonego popytu na cukier i odpiera zarzuty. - Nie spodziewaliśmy się, że będzie on aż tak duży i nie spodziewaliśmy się, że ceny będą rosnąć aż tak szybko. Ceny, które obowiązują w Krajowej Spółce Cukrowej są jednymi z niższych w Polsce - oświadczył Łukasz Wróblewski z KSC.

Zdaniem właścicieli sklepów podwyżka cukru jest spowodowana również wzrostem cen u producentów. Krajowy Związek Plantatorów buraka cukrowego jednak temu zaprzecza - Cena cukru obecnie i wzrost jej nie jest uzależniony od ceny buraków cukrowych, z których to, został ten cukier wyprodukowany - powiedział Kazimierz Kobza ze Związku Plantatorów Buraka Cukrowego

Ale to nie koniec podwyżek- zapowiadają cukrownie. W Polsce będą musiały obowiązywać ceny unijne. Tam za kilogram cukru trzeba zapłacić 1 euro.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę