A_BIO_AGRO_950

Cukrowa interwencja

10 sierpnia 2005

Nie było jej przez 20 lat, a teraz prezentuje się w całej okazałości. Chodzi o interwencję na rynku cukru. Polskie firmy zgłosiły już potrzebę sprzedaży w tej formie 80 tysięcy ton cukru i zapowiadają, że na tym nie koniec.

To wyjątkowy sezon na rynku cukru. Ceny w ostatnim czasie spadł tak bardzo, że unijni producenci zdecydowali się nie sprzedawać na rynek, ale do punktów interwencyjnych. Ostatni taki przypadek miał miejsce w 1986 roku.

Tę nadwyżkę odczuły także polskie cukrownie. Ich zdanie cena kilograma cukru wahała się w ostatnim czasie od 2,30 do 2,40 złotych, a to zbyt mało aby zapewnić opłacalność produkcji. Aby bronić swoich dochodów cukrownie złożyły w Agencji Rynku Rolnego wnioski o wykup nadwyżek.

Te będą składane jeżeli cena cukru nie podskoczy do przynajmniej 2,60 złotych za kilogram. Podobna sytuacja panuje w całej Unii Europejskiej. Już teraz Bruksela musi kupić interwencyjnie 650 tysięcy ton cukru. Największe zainteresowanie skupem jest we Francji i Włoszech.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę