A_BIO_AGRO_950

Droższy chleb

9 lutego 2004

Informacja ta dotyczy Pomorza Środkowego: kolejna podwyżka cen chleba. Przyczyna: wzrost cen pszenicy, a co za tym idzie - mąki piekarniczej. W ciągu dwóch miesięcy, w największym młynie na Pomorzu - w Stoisławiu - cena wzrosła o 20 procent. I nadal będzie rosnąć.

Nie powinien - a drożeje. Właściciele piekarni zapewniają, że robią co mogą, by podwyżki były jak najmniejsze. Jedna trzecia ceny chleba to koszt mąki, która z miesiąca na miesiąc drożeje - mówią piekarze. Do tego trzeba doliczyć koszty energii i transportu. W Koszalinie jest 30 piekarń. Część podniosła ceny chleba już w grudniu, gdy mąka zdrożała. Inne dopiero teraz, gdy - w tak krótkim czasie - zdrożała po raz drugi. Mąka drożeje, bo drożeje pszenica. We wrześniu tona kosztowała 440 zł, w grudniu 700, teraz 730 zł. A nie ma zapasów, bo w ubiegłym roku Agencja Rynku Rolnego sprzedała zbyt dużo pszenicy za granicę. Młynarze szacują, że w maju tona pszenicy może kosztować nawet 800 złotych - tyle co na Zachodzie - i dopiero wtedy jej cena ustabilizuje się.


POWIĄZANE

W 2024 r. w Polsce było niecałe 25 tys. ekologicznych producentów żywności, co o...

Ochrona ziemniaka od A do Z. Co proponuje plantatorom INNVIGO? Ze względu na war...

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę