aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Globalne ocieplenie może spowodować obniżenie jakości zbóż

25 lutego 2005

Globalne ocieplenie klimatu na Ziemi spowoduje wprawdzie wzrost produkcji zbóż, ale jednocześnie wpłynie na obniżenie wartości odżywczych ziarna i spadek w nich zawartości białka (protein) - twierdzą chińscy eksperci.

Jak podał w czwartek portal product.ru, chińscy naukowcy przestrzegają, że wzrost emisji gazów - dwutlenku węgla i tlenku węgla - w przyszłości doprowadzi do zmniejszenia wartości odżywczych zbóż.

Według chińskiej akademii nauk, w najbliższych 40 latach zawartość protein w ziarnie może obniżyć się o 10 procent. W 2050 roku zboża będą rosnąć szybciej (ryż o 10-11 proc., a pszenica o 12-20 proc.), ale ich dojrzewanie wydłuży się o 6 do 9 dni w stosunku do obecnego okresu.

W rezultacie tych procesów spadnie zawartość białka, aminokwasów, żelaza i cynku w ziarnach zbóż.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Wkrótce rozpocznie się sezon działkowy, a wraz z nim czas przygotowania do letni...

Hodowca bydła mlecznego musi zapewnić dla swojego stada odpowiednią bazę pokarmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę