Mikrofale pomocne w ustalaniu wilgotności ziarna

3 września 2002

Monitorowanie wilgotności ziarna zbóż ma duże znaczenie jako czynnik wyznaczający termin zbioru.

Jeśli zbierane ziarno jest zbyt wilgotne istnieje ryzyko, że zostanie uszkodzone w czasie młocki i oddzielania łuski. Zbieranie zbyt przesuszonego ziarna powoduje straty związane z osypywaniem się go. Naukowcy amerykańscy opracowali metodę kontrolowania wilgotności ziarna na zasadzie przepuszczania przez nie mikrofal. Zakłócenia, jakim podlegają fale podczas przechodzenia przez ziarno, świadczą o zawartości wody w ziarnie. Tą metodą można sprawdzać wilgotność kukurydzy, pszenicy, jęczmienia lub soi.


POWIĄZANE

W styczniowym raporcie USDA obniżył prognozy zbiorów zbóż na świecie. Pomimo dok...

Agenda Komisji DG Agri w szacunkach z 22 grudnia 2016 r. ocenia produkcję surowc...

Jak podał UkrAgroConsult, w pierwszej połowie sezonu handlowego 2016/17 Ukraina ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę