Mikrofale pomocne w ustalaniu wilgotności ziarna

3 września 2002

Monitorowanie wilgotności ziarna zbóż ma duże znaczenie jako czynnik wyznaczający termin zbioru.

Jeśli zbierane ziarno jest zbyt wilgotne istnieje ryzyko, że zostanie uszkodzone w czasie młocki i oddzielania łuski. Zbieranie zbyt przesuszonego ziarna powoduje straty związane z osypywaniem się go. Naukowcy amerykańscy opracowali metodę kontrolowania wilgotności ziarna na zasadzie przepuszczania przez nie mikrofal. Zakłócenia, jakim podlegają fale podczas przechodzenia przez ziarno, świadczą o zawartości wody w ziarnie. Tą metodą można sprawdzać wilgotność kukurydzy, pszenicy, jęczmienia lub soi.


POWIĄZANE

Według FranceAgriMer, około 92% upraw francuskiej pszenicy ozimej jest w dobrej ...

W tym minionym tygodniu notowania soi na giełdzie w Chicago (CBoT) nieznacznie z...

W dniu 9 marca 2017 r. na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej odbędzie się...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę