Advertisement

Pomidory

3 grudnia 2015
W szklarniach rozpoczęły się zbiory pomidorów. Polskie muszą konkurować z dużo tańszymi pomidorami z Hiszpanii. Mimo to producenci nie narzekają na razie na ceny. Za kilogram w hurcie dostają około pięciu złotych.

Andrzej Winowicz uprawia pomidory od prawie trzydziestu lat. Zaczynał od jednego tunelu foliowego. Dziś szklarnie zajmują dwanaście hektarów. Właśnie rozpoczęły się zbiory. Średnio w sezonie zbiera się około pięciu tysięcy ton.

Stawka około pięciu złotych za kilogram pokrywa koszty produkcji i daje niewielki zysk. Trzeba ją jednak negocjować z odbiorcami przed każdym transportem. A koszty wciąż rosną.

Na opłacalność uprawy pomidorów wpływają ceny energii elektrycznej, ogrzewania, czy nawozów. Nawet zapylanie roślin wiąże się z kosztami, ponieważ trzeba kupić trzmiele. Zagrożeniem jest import pomidorów z południa Europy.

Andrzej Winowicz założył grupę producencką, by skutecznie konkurować na rynku. Tylko w ten sposób można myśleć o zapewnieniu dużych dostawy pomidorów spełniających odpowiednie kryteria . Grupa pomaga też poszczególnym producentom w utrzymaniu wysokiej jakości warzyw.


POWIĄZANE

Na początku kwietnia zasiewy buraków cukrowych na Ukrainie wyniosły 194,4 tys. h...

Portugalia zanotowała w ubiegłym roku rekordową produkcję trzciny cukrowej; zwię...

Dnia 12 kwietnia br. Ministerstwo Rolnictwa Ukrainy  potwierdziło prognozę ekspo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę