Przemysł owocowo-warzywny - eksportowy beniaminek

29 czerwca 2004

Nie bez powodu mówi się, że owoce i warzywa, a także przetwory z nich mogą się stać polską specjalnością w poszerzonej Unii Europejskiej. Chociaż lata są u nas zbyt chłodne do produkcji gatunków szczególnie ciepłolubnych, jednak doskonale potrafimy wykorzystać warunki klimatyczne dane nam przez naturę, co wyraża się dobrym doborem uprawianych gatunków i odmian.

Polscy producenci owoców i warzyw zawsze byli swego rodzaju elitą wśród gospodarzy, ale i w konfrontacji z producentami z zachodniej Europy nie wypadają gorzej pod względem posiadanej wiedzy, umiejętności i fachowości. Na pewno jednak gorzej jest u nich z gotówką, trochę kulawo wygląda koncentracja produkcji. W zakresie przetwórstwa owoców i warzyw praktycznie dołączyliśmy do europejskiej czołówki – w ostatnich latach zakłady bardzo się unowocześniły, a stosowane przez nie technologie produkcji nierzadko należą do najbardziej nowoczesnych. Odbywało się to nierzadko za cenę wielkiego wysiłku i kosztów, ale dziś możemy zacząć "odcinać kupony”.

Atutem warzyw i owoców i przetworów z nich pochodzących z Polski jest również niższa zawartość składników chemicznych w nich zawartych. Produkcja surowca dla przetwórstwa odbywa się w Polsce w mniej skażonym środowisku. Nie bez znaczenia są także utrwalone już od lat kontakty handlowe z importerami z Unii Europejskiej i innych państw. Niestety, mamy na swym koncie również minusy.


POWIĄZANE

Analitycy z S&P Global Platts oceniają, że w sezonie 2017/18 (październik/wrzesi...

Eksport oleju rzepakowego w sezonie 2016/17 będzie na poziomie około 4,34 mln to...

Stan zasiewów ozimin w krajach półkuli północnej generalnie oceniany jest jako d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę