OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Soja będzie produkowała gumę

16 stycznia 2004

Podstawowy dodatek do produkcji zup w proszku, majonezów czy serków topionych - guma guar - będzie produkowana przez soję.

Do tej pory tę niezbędną w produkcji żywności gumę pozyskiwano z mielonych nasion drzewa guarowego rosnącego wyłącznie w Indiach i Pakistanie. Niestety, drzewa są na wymarciu.

Naukowcy z firmy Pioneer Hi-Bred International i Indian Institute of Technology w Roorkee w Indiach odkryli właśnie gen odpowiedzialny za produkcję jednego z kluczowych "gumowych" cukrów.

W dzisiejszym Science twierdzą, że wkrótce uda im się "namówić" nasiona soi, by to one zamiast drzew guarowych wytwarzały gumę. Kremowość lodów oraz jogurtów nie będzie więc zagrożona.


POWIĄZANE

Zawartość boru w glebach jest bardzo niska. Ponad 80% powierzchni gruntów ornych...

Na warszawskiej Woli (26 marzec 2025 roku) odbyła się konferencja prasowa podsum...

Agroprosperis rozwija bezpośredni import nawozów z Grupy Azoty Grupa Azoty podpi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę