Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Warzywa gruntowe

24 września 2002

Po wczesnych siewach warzyw gruntowych i początkowo niekorzystnych warunkach ich wzrostu, poprawa pogody w II połowie maja pozwalała przewidywać stosunkowo dobre plony. Jednak długotrwała susza utrzymująca się na przeważającym obszarze kraju w lipcu i w sierpniu oraz w pierwszej dekadzie września, a w niektórych rejonach także występujące podtopienia plantacji, spowodowały mniejsze plonowanie wielu gatunków warzyw, zwłaszcza kapustnych. Utrzymujące się przez całe lato wysokie temperatury powietrza sprzyjały natomiast plonowaniu warzyw ciepłolubnych, szczególnie pomidorów.

Zmniejszenie powierzchni uprawy wszystkich gatunków warzyw gruntowych miało decydujący wpływ na wysokość produkcji. Szacuje się, że łączne zbiory tych warzyw będą niższe o 14,3% w stosunku do ubiegłorocznych i wyniosą 4,5 mln t.

Zbiory warzyw gruntowych

Wyszczególnienie 1996-2000a) 2001 2002b)
w tys. ton 2001=100
Ogółem 5346 5195 4451 85,7
kapusta 1846 1710 1435 83,9
kalafiory 248 250 197 78,7
cebula 685 659 593 89,9
marchew jadalna 888 922 763 82,8
buraki ćwikłowe 503 466 383 82,1
ogórki 357 340 300 88,3
pomidory 290 274 280 102,3
pozostałec) 529 574 500 87,1
a)Przeciętne roczne b)Szacunek drugi (przedwynikowy) c)Pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne

POWIĄZANE

Według MARS, unijnego zespołu monitorującego stan upraw w UE, kondycja zbóż ozim...

Bryndza podhalańska,  rogale świętomarcińskie czy jabłka grójeckie - takie regio...

Gościem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela był dziś ambasador ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę