Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

WARZYWA GRUNTOWE

27 grudnia 2002

Ogólna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku wynosiła 170 tys. ha i była mniejsza od ubiegłorocznej o 29,0%. W porównaniu do roku ubiegłego nastąpiło znaczne zmniejszenie powierzchni uprawy wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych. Największy spadek powierzchni wystąpił w uprawie pomidorów (o 34,2%), buraków ćwikłowych (o 33,4%) i kapusty (o 32,8%). Odnotowano także niewielki spadek powierzchni uprawy warzyw pod osłonami – powierzchnia ich uprawy wynosiła 2465 ha, tj. o 1,0% mniej niż w 2001 r.

Zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4000 tys. t, tj. o 23,0% mniej od uzyskanych w roku ubiegłym, przy czym niższe od ubiegłorocznych były zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw. W porównaniu z rokiem ubiegłym najbardziej zmniejszyły się zbiory buraków ćwikłowych, kapusty i marchwi jadalnej.

Zbiory warzyw spod osłon, mimo niewielkiego spadku powierzchni ich uprawy w stosunku do roku ubiegłego, zwiększyły się o 3,6% i wyniosły 393,2 tys. t. Najbardziej w stosunku do 2001 roku wzrosła produkcja pozostałych warzyw spod osłon, którą oszacowano na 54 tys. t, tj. o 13,4% więcej od dość wysokiej produkcji ubiegłorocznej. Zbiory pomidorów spod osłon wyniosły 241 tys. t i były wyższe o 2,6% od tych z roku poprzedniego, natomiast zbiory ogórków spod osłon były nieznacznie wyższe (o 1,2%) i wyniosły 98 tys. t.

Zbiory warzyw gruntowych

Wyszczególnienie 1996-2000a) 2001 2002
w tys. t 2001=100
Ogółem 5346 5195 4000 77,0
kapusta 1846 1710 1243 72,7
kalafiory 248 250 201 80,3
cebula 685 659 565 85,6
marchew jadalna 888 922 672 72,9
buraki ćwikłowe 503 466 338 72,4
ogórki 357 340 264 77,9
pomidory 290 274 240 87,8
Pozostałeb) 529 574 477 83,1
a) Przeciętne roczne b) Pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne

Szacuje się, że łączna produkcja kapusty wyniosła w bieżącym roku 1243 tys. t, tj. o 27,3% mniej niż w 2001 r. Tak duży spadek zbiorów kapusty był jedynie wynikiem znacznego zmniejszenia powierzchni jej uprawy (o 32,8%), natomiast plony tego gatunku wzrosły o przeszło 8% .

Zbiory kalafiorów były także znacznie mniejsze niż w roku ubiegłym, tj. o 19,7% i wyniosły 201 tys. t. Spadek zbiorów był jedynie wynikiem zmniejszenia powierzchni uprawy tego gatunku (o 23,3% w stosunku 2001 roku).

Zbiory cebuli w bieżącym roku wyniosły 565 tys. t, tj. o 14,4% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Obniżenie zbiorów było skutkiem zmniejszenia powierzchni uprawy (o 23,0%), ale plonowanie było wyższe niż w roku poprzednim (o 11,3%). Cebula dobrze dorastała, a z uwagi na zadawalające dosuszenie wykazuje wysoką jakość przechowalniczą.

Zbiory warzyw korzeniowych w bieżącym roku były niższe od ubiegłorocznych z powodu zmniejszenia powierzchni ich uprawy. Zbiory marchwi jadalnej wyniosły 672 tys. t, tj. o 27,1% mniej od ubiegłorocznych (zmniejszenie powierzchni uprawy o 28,6%), a zbiory buraków ćwikłowych 338 tys. t, tj. o 27,6% mniej niż w roku 2001 (zmniejszenie powierzchni uprawy o 33,4%).

W bieżącym roku zbiory warzyw ciepłolubnych były znacznie niższe w porównaniu do ubiegłorocznych, chociaż ich plonowanie było bardzo dobre. Na spadek produkcji wpłynęło jedynie znaczne zmniejszenie areału uprawy tych warzyw. Szacuje się, że tegoroczne zbiory ogórków były o 22,1% niższe od uzyskanych w 2001 r. i wyniosły 264 tys. t. Było to wynikiem jedynie spadku powierzchni uprawy (o 29,6%), ponieważ plonowanie tego gatunku wzrosło w stosunku do roku ubiegłego o 10,2%.

Zbiory pomidorów w 2002 r. wyniosły 240 tys. t i były niższe o 12,2% od ubiegłorocznych. Podobnie jak w przypadku ogórków, było to jedynie wynikiem spadku powierzchni uprawy (o 34,2%), natomiast plony tego gatunku wzrosły znacząco w stosunku do roku ubiegłego (o 33,3%).

Łączne zbiory warzyw “pozostałych” oszacowano na 477 tys. t, tj. o 16,9% mniej od ubiegłorocznych. Także w tej grupie warzyw spadek zbiorów wystąpił na skutek znacznego zmniejszenia areału uprawy (o 27,2%). W bieżącym roku dobrze plonowała większość warzyw z grupy pozostałe, a w szczególności papryka.


POWIĄZANE

Kraje Afryki są największymi dostawcami cukru do Polski - wynika z publikacji Ag...

Jesienią br. warunki pogodowe były sprzyjające dla siewów rzepaku ozimego (85% z...

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2016/17 produkcja soi osiągnęła rekordowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę