Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Wyniki kontroli jakości handlowej owoców i warzyw

21 grudnia 2005

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i świeżych warzyw: marchwi, porów, papryki, cukinii, cebuli, kalafiorów, kapusty; produkcji krajowej oraz pochodzących z państw Unii Europejskiej i z krajów trzecich, ze szczególnym uwzględnieniem:

- jakości handlowej świeżych owoców i warzyw w zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniach Komisji (WE) dla poszczególnych gatunków owoców i warzyw,

- prawidłowości znakowania świeżych owoców i warzyw z uwzględnieniem rozporządzenia Rady (WE) Nr 48/2003 z dnia 10 stycznia 2003 roku ustanawiającego zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży,

- sposobu składowania i transportu świeżych owoców i warzyw, zapewniającego zachowanie ich właściwej jakości handlowej.

Kontrola przeprowadzona została w terminie od 1 do 31 sierpnia 2005 r. na terenie całego kraju. Skontrolowano jakość owoców i warzyw w 112 podmiotach: obiektach hurtowych, supermarketach, na targowiskach.

Wyniki kontroli świeżych owoców

Ogółem skontrolowano 251 partii owoców reprezentujących masę 601.199 kg, z czego niezgodność z rozporządzeniami Komisji (WE) stwierdzono w 108 partiach (tj. 43% partii owoców) reprezentujących masę 19.370 kg, (tj. 3,2% masy owoców); w tym skontrolowano:

- 205 partii świeżych owoców pochodzenia krajowego, reprezentujących masę 585.389 kg, z czego nieprawidłową jakość handlową stwierdzono w 102 partiach o masie 18.924 kg,

- 46 partii owoców z obszaru Unii Europejskiej oraz z państw trzecich, reprezentujących masę 15.810 kg, z czego nieprawidłową jakość stwierdzono w 6 partiach o masie 446 kg.

Wadliwą jakość owoców odnotowano: w 54 % obiektów hurtowych (na 81 hurtowni skontrolowanych w zakresie jakości handlowej owoców), w 64% targowisk (na 11 skontrolowanych), w 25% supermarketów (na 4 skontrolowane).

Wyniki kontroli świeżych warzyw

Ogółem skontrolowano 622 partie warzyw reprezentujące masę 148.783 kg, z czego niezgodność z rozporządzeniami Rady (WE) stwierdzono w 304 partiach (tj. 48,9% partii warzyw) reprezentujących masę 63.818 kg (tj. 42,9% masy warzyw); w tym skontrolowano:

- 606 partii warzyw pochodzenia krajowego, reprezentujących masę 146.985 kg, z czego nieprawidłową jakość handlową stwierdzono w 301 partiach o masie 63.754 kg,

- 16 partii warzyw z obszaru UE oraz z państw trzecich, reprezentujących masę 1.798 kg, z czego nieprawidłową jakość stwierdzono w 3 partiach o masie 64 kg.

Wadliwą jakość warzyw odnotowano w 71% obiektów hurtowych (na 90 hurtowni skontrolowanych w zakresie jakości handlowej warzyw), w 75% targowisk (na 12 skontrolowanych), w 60% supermarketów (na 5 skontrolowanych).

Ponadto w toku kontroli stwierdzono:
- nieprawidłowości w zakresie warunków składowania – 8 podmiotów (tj. ponad 7% wszystkich skontrolowanych),
- brak monitoringu parametrów temperatury i/ lub wilgotności w pomieszczeniach magazynowych – 34 podmioty (tj. ponad 30% ogółem skontrolowanych),
- brak zgłoszenia prowadzenia działalności do właściwego terytorialnie wojewódzkiego inspektora JHARS – 68 podmiotów (tj. niecałe 61% wszystkich skontrolowanych),
- stosowanie nie zalegalizowanych przyrządów pomiarowych – 10 podmiotów (tj. ponad 8% ogółem skontrolowanych).


POWIĄZANE

100 mln zł trafi do rolników poszkodowanych w wyniku klęsk żywiołowych. Pomoc je...

Służby statystyczne francuskiego Ministerstwa Rolnictwa w ostatnim czasie skoryg...

Kraje unijne są drugim co do wielkości po Chinach producentem gruszek na świecie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę