aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej

14 stycznia 2008
Zdaniem Świętokrzyskiej Izby Rolniczej konieczne jest  uproszczenie wymogów prawnych   dotyczących małego przetwórstwa produktów   rolnych jak warzywa i owoce na cele spożywcze. Obecne zbyt rygorystyczne przepisy prawne hamują   rozwój małej przedsiębiorczości na wsi w zakresie przetwórstwa. Dotyczy to   również   regionalnych produktów tradycyjnych wpisanych na   Listę Produktów Tradycyjnych.
-  W krajach byłej   „15”, przepisy te umożliwiają rolnikom produkcję    i sprzedaż i nie są to przepisy tak rygorystyczne jak u nas . Dotyczy to również produkcji alkoholi i wina. ( śliwowica łącka, czy wino produkowane w okolicach Sandomierza). Oczekujemy rozwiązań prawnych pozwalających na przetwórstwo i sprzedaż w ramach rodzinnego gospodarstwa rolnego – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.



POWIĄZANE

Okres letni jest odpowiedni dla rozpoczęcia upraw. Wiele warzyw możecie zasiać n...

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce w roku 2023 przekroczyła 1,8 mln h...

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę