Producenci żywności ekologicznej chcą lepszej ochrony swoich produktów. Przyjęte przez Ministrów Rolnictwa Unii Europejskiej rozporządzenie, zakłada umieszczenie logo zdrowej żywności na produktach zawierających co najmniej 95% składników ekologicznych. Ich producenci chcą zaostrzenia przepisów.
Rynek żywności ekologicznej wciąż rozwija się dynamicznie. Świadczą o tym nowopowstające sklepy, z takimi właśnie produktami. Co ważne, rośnie też świadomość konsumentów.
Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk: - Klienci świadomie nie patrzą na cenę, patrzą na oznaczenie. Szukają produktu ekologicznego. I po to tu przychodzą.
Z myślą o nich, Komisja Europejska postanowiła zaostrzyć przepisy dotyczące zasad oznaczenia eko-produktów. Zgodnie z rozporządzeniem, stosowanie ekologicznego logo UE będzie obowiązkowe. Obok niego będzie można zamieścić logo krajowe lub prywatne. Jest jednak warunek. Tak oznaczone produkty muszą zawierać co najmniej 95% składników ekologicznych. Poprzednio było tylko 70%.
Wiesław Podyma Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Tutaj mamy tendencję do zaostrzenia, zawężenia tego, co nazywamy produktem ekologicznym.
Zaostrzyć przepisy i to bez żadnych ustępstw. Tak całą tę sprawę komentują producenci certyfikowanej żywności ekologicznej.
- Dlaczego? Dlatego, że i tak i tak, nawet przy tej żywności 100% jest podejrzenie: czy to tak naprawdę do końca jest? – dodaje Bohdan Juchniewicz z Organic Farma Zdrowia.
W 2005 roku w UE w sposób ekologiczny uprawiano około 6 milionów hektarów, to o ponad 2 % więcej niż rok wcześniej.