Advertisement

Ceny - Mięso

8 marca 2007
Na rynku mięsnym widać już przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Maklerzy obserwują większe zainteresowanie świeżymi półtuszami oraz szynką, karkówką i schabem. I właśnie te pozycje w ostatnich dniach podrożały, średnio o 10-20 groszy za kilogram. Jednak większa podaż nie rozwiązuje jeszcze trudnej sytuacji związanej z nadwyżką surowca. Szczególnie boleśnie zakłady odczuwają magazynowanie i mrożenie taniego towaru, którego koszt przechowywania jest relatywnie duży.

Dlatego właśnie tych pozycji chcą się pozbyć najszybciej, próbują obniżać cenę , ale mimo to, surowiec trudno sprzedać, bo podobnie postępują inne firmy.

Duża nadwyżka dotyczy głownie wieprzowych głów, wątroby i skórek. Ich ceny wynoszą od 30 groszy do 1,5 złotego za kilogram. Nie ożywił się także rynek mięs drobnych. Dodatkowo sporo towaru napływa z zagranicy, ale ceny są porównywalne z naszymi. Natomiast eksport zarówno drogich jak i tańszych mięs nie jest duży.

Z tłuszczami jest mniejszy problem, nie odkładają się ani drobne twarde, ani miękkie oraz smalec. Natomiast wyraźnie widoczna jest nadwyżka słoniny i smalcu na giełdach towarowych. W okresie wiosennym zawsze jest mniejszy popyt na te pozycje.



POWIĄZANE

Polska wystąpiła na spotkaniu ministrów ds. europejskich z wnioskiem o przedstaw...

Sekretarz stanu Jacek Bogucki będzie w składzie oficjalnej delegacji podczas wiz...

7 maja zakończyła się 28. Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. W uroczystym otw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę