aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - wieprzowina

15 maja 2006

Pomór świń w Niemczech, ceny wieprzowiny w Belgii i Holandii w górę. A to od razu przekłada się na nasz rynek.Poszukiwana jest karkówka, ale jeszcze nie za wszelką cenę.

Klienci skłonni są płacić nie więcej jak 7 złotych 80 groszy. Tymczasem oferty sprzedaży zaczynają się od 8 złotych. W przyszłym tygodniu będzie jeszcze drożej – przekonują maklerzy. Karkówki nie ma zbyt wiele.

Na zachodzie Europy sezon grillowy w pełni, więc nawet mimo korzystnego dla importerów kursu euro, nie uda się sprowadzić odpowiedniej ilości mięsa w atrakcyjnych cenach. Dobrze sprzedaje się też schab, ale i tu wyznacznikiem popytu są cenniki. Klienci poszukują też łopatki, lecz w niewielkich ilościach. Poza tym stagnacja.

Przyszedł czas na warzywa – dodają z uśmiechem maklerzy.

CENY SPRZEDAŻY zł/kg
- Mięsa drobne II kl. 3,80 – 5,00
- Podgardla 2,00 – 3,80
- Skórki wieprzowe 0,90 – 1,60
-
karkówka zł/kg
* oferty kupna 7,80
* oferty sprzedaży 8,00

Tak długo oczekiwana odwilż w handlu ze wschodem nadal jest niewidoczna na naszym rynku. Nieznacznie zdrożały jedynie mięsa drobne. Ceny podgardeł czy skórek, ciągle bez zmian.


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę