MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

13 lutego 2008
Pogłębiają się czarne nastroje na rynku wieprzowiny. Polacy chyba przestali jeść mięso – komentują producenci. A maklerzy dodają, że nie ma zakładu, który nie notowałby spadków w sprzedaży swoich wyrobów. Większość przetwórców sygnalizuje, że mają o połowę mniejszy zbyt niż miesiąc temu. Hurtownicy nie odbierają pełnych partii towaru i zamawiają coraz mniej. Narzekają też ubojnie, które muszą odsyłać rolników z kwitkiem, bo nie mają komu sprzedać półtusz.

Maklerzy mimo nieprzerwanych spadków cen i braku większych zamówień, liczą na to, że sytuację poprawią dwie rzeczy. Po pierwsze wzrost konsumpcji, który powinien nadejść wraz z Wielkanocą. Po drugie wzrost cen skupu żywca wieprzowego w Belgii, Niemczech i Holandii, który przynajmniej w części może ograniczyć import.

Póki co branża nie wie, co zrobić z niechcianym mięsem. Mroźnie są przepełnione mięsem drobnym, tłuszczami i elementami produkcyjnymi. Jedyne, co można w niewielkich ilościach sprzedać, to elementy szlachetne: schab, karkówka i szynka.

Wieprzowina – giełdy towarowe
średnie ceny sprzedaży        zł/kg
mięsa drobne kl. I    9,50
karkówka        7,50 – 11,00
schab            10,50 – 12,00
szynka            6,00 – 9,00

półtusze         zł/kg
ceny transakcyjne
kl. E i U        4,50
kl. R        4,30
kl. O i P    4,00


POWIĄZANE

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę