Ptak_mega_22.11
Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Ceny - Wieprzowina

3 grudnia 2015
Jeśli zwyżki na rynku nadal będą się utrzymywały, to już niedługo nie będziemy mieli handlować ani czym, ani z kim – mówią maklerzy. A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 groszy za kilogram. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili około 5 złotych 80 groszy.

Dzisiaj średnia cena jest o 40 groszy wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7 złotych. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze mniej jest żywca. Po drugie zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.

Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5 i pół złotego.

Wieprzowina – giełdy towarowe   zł/kg    
elementy bez kości
łopatka          6,80 –  9,00    
karkówka          9,00 – 12,60
schab         11,50 – 17,00
mięsa drobne kl.II      3,00 –  8,00



POWIĄZANE

Troska o dobrostan zwierząt to podstawa dobrej hodowli. Firma De Heus, we współp...

Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półr...

Senat nie zaproponował w czwartek poprawek do ustawy o paszach, która pozwala ka...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę