biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Wieprzowina

10 sierpnia 2009
Nastroje na rynku wieprzowiny są bardzo dalekie od optymizmu.
Zgodnym chórem narzeka już cała branża - producenci, przetwórcy i handlowcy. Do transakcji praktycznie nie dochodzi, a ceny lecą w dół i nikt nie umie nawet przewidzieć, gdzie jest granica obniżek.

Tak drastycznie niskiego popytu na wieprzowinę nie było już od lat – mówią maklerzy. I Jeśli teraz czymkolwiek udaje się handlować, to jedynie półtuszami, ale i te muszą mieć odpowiednią cenę.

półtusze kl. E
ceny transakcyjne      zł/kg
import
 sierpień  7,20 – 7,30  
 lipiec    7,60 – 8,30

Kilogram importowanego surowca w klasie E kosztuje maksymalnie 7 złotych 30 groszy, podczas gdy jeszcze w lipcu płacono nawet ponad 8.

Rynek przeżywa głęboki kryzys, a według większości jego uczestników, we wrześniu może być jeszcze gorzej. Już teraz, zaledwie w ciągu tygodnia, ceny poszczególnych elementów potrafią spaść nawet o złotówkę za kilogram, a i tak oczekiwania potencjalnych nabywców są niższe od wystawianych cen.

Wieprzowina – import
giełdy towarowe    zł/kg
średnie oferty sprzedaży
karkówka z kością        8,30 – 8,60    
schab bez kości        13,80 – 14,00
maksymalne oferty kupna
karkówka z kością        8,20 – 8,30
schab bez kości        13,20 – 13,50

Średnia oferta sprzedaży kilograma karkówki z kością to 8 złotych 50 groszy, podczas gdy maksymalna oferta kupna nawet nie dochodzi do tego poziomu. Podobnie jest w przypadku większości elementów.


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę