Ceny - Wołowina

4 czerwca 2007
Obniżki zawitały na krajowy rynek wołowiny. Spadły ceny skupu byków i jałówek, szczególnie w tych zakładach, które kupują tylko pod własne potrzeby. Nieco wyższe stawki oferują firmy eksportowe, ale tam narzekają na słabą sprzedaż w Europie Zachodniej. Podobno europejski rynek zaopatruje się w tańszą od naszej wołowinę z Ameryki Południowej.

Tymczasem w wielu rejonach kraju bydła jest teraz dużo. Rolnicy, których ograniczają kwoty mleczne pozbywają się zwierząt.

Stąd kolejki w zakładach. W niektórych, aby sprzedać byka czy jałówkę, trzeba się zapisywać z 3 tygodniowym wyprzedzeniem.

Ale np. na Podkarpaciu chętni na bydło są. Sprzedać je można od ręki, ale mięso musi spełniać minimum wymogi klasy R.

1.    bydło –  zł/kg
ceny skupu netto
klasa I
byki 4,15 – 4,80
jałówki 3,50 - 4,00
krowy   2,50 – 3,50

Bardzo dobre ceny utrzymają się tylko na krowy. Zakłady kupują je najchętniej. Zdarza się nawet, że stare krowy wyceniane są wyżej niż młode byki nie trzymające odpowiedniej wagi.

2.    bydło
ceny targowiskowe wg ODR-ów
cielęta    4,00 – 13,00    zł/kg
krowy      2200 - 2600     zł/szt.
jałówki    2125 – 2400     zł/szt.

Na targowiskach najbardziej zróżnicowane są ceny cieląt. Na Mazowszu wyceniane od 4 złotych za kilogram, w Świętokrzyskiem osiągają cenę nawet kilkunastu złotych za kilogram.

POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR dotyczący uproszczenia wniosków o przyznani...

Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia uni...

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek z IV Posiedzenia Rady do ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę