Azoty_Kedzierzyn_4_04_16
Ptak_17.11.16

Ceny - Żywiec wieprzowy

23 września 2008
Ciąg dalszy przecen na rynku wieprzowiny. Przoduje w nich Wielkopolska. Tam zakłady chętnie posiłkują się importem z Holandii i Niemiec, rzadziej z Włoch, bo chociaż tam zwierzęta są tańsze, to koszty transportu zbyt wysokie.

Ale problemu z surowcem nie ma. Dlatego jak tylko spadł nieco kurs euro, i stawki płacone za żywiec na zachodzie Europy, w dół poszły także cenniki u nas.

W centrum kraju nie brakuje jednak firm, które stawek nie zmieniają już od kilku tygodni. W punktach skupu obowiązujące najczęściej ceny to 4 złote 20 – 4 złote 50 groszy za kilogram.

Choć według GUS pogłowie świń jest teraz rekordowo niskie, zaledwie 15 milionów sztuk, w zakładach świńskiego dołka wciąż nie widać. Z jednej strony to efekt importu tuczników, z drugiej niewielkiego popytu na krajowym rynku – tłumaczą przetwórcy.

Rolnikom trudno to zrozumieć, dlatego telefonów z pytaniami o ceny jest dużo, ale chętnych do odstawiana zwierząt zdecydowanie mniej.

W klasyfikacji poubojowej maksymalna stawka za klasę S to 6 złotych 40 groszy, ale to cena uwzględniająca wszelkie premie i dodatki. Podstawowa cena to 5 złotych 80 groszy. Jednak jak mówią z zakładach od jutra może być jeszcze taniej.

Tymczasem na targowiskach kolejne rekordy cen prosiąt. 300 złotych za parę to poziom jaki większość województw już zdobyła. Na południu kraju gdzie z reguły jest najdrożej stawki dochodzą już do 400 złotych.

Tuczniki wg wbc   zł/kg
ceny skupu netto
S 5,90 – 6,40
E 5,78 – 6,20
U 5,58 – 6,00
R 5,23 – 5,80
O 4,56 – 5,35
P 3,87 - 5,00


Prosięta  zł/parę
targowiska
woj. mazowieckie         140 – 350
woj. kujawsko-pomorskie     160 – 300
woj. małopolskie         170 – 400
woj. świętokrzyskie     200 - 350
woj. łódzkie         200 - 320
woj. pomorskie       220 – 280
woj. lubelskie         220 – 320


POWIĄZANE

Senat nie zaproponował w czwartek poprawek do ustawy o paszach, która pozwala ka...

Resort rolnictwa zwrócił się do Komisji Europejskiej o pomoc dla producentów świ...

Zakłady, które deklarowały wcześniej chęć przetworzenia na konserwy mięsa zdrowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę