Egzotyczny Biltong

8 marca 2007
Wizytówką fermy strusiej w Stypułowie, gmina Kożuchów jest Biltong czyli suszone mięso ze strusia , które doskonale nadaje się jako przekąska do piwa

Biltong ze strusia uważany jest za znacznie zdrowszy od innych potraw tego rodzaju, ponieważ nie zawiera choresterolu  ani żadnego dodatkowego tłuszczu. Jak wykazują  badania prowadzone przez prof. dr. hab. Olava Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk mięso strusie chrakteryzuje się wysokimi walorami dietetycznymi i smakowymi . Oprócz niewielkiej ilości cholesterolu i niskiej zawartości tłuszczu charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych oraz stosukowo wysokim poziomem żelaza. Jednak pomimo doskonałych walorów smakowych strusiego mięsa nie przekonali się jeszcze miłośnicy dobrej kuchni w Polsce.

Dlatego też jak podkreśla Henryk Narakowicz , prezes Polskiego Związku Hodowców strusi  mięso z naszych hodowli  trafia przede wszystkim na eksport. Szynki, kiełbasy, tatary oraz inne smakowite i zdrowe produkty ze strusia trafiajągłownie do Niemiec czy Holandii. Szkoda , że nie na nasze stoły bo struś jak zapewniają hodowcy to zdrowy, bezpieczny, ekologiczny produkt najwyższej jakości.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR dotyczący uproszczenia wniosków o przyznani...

Szacunkowe spożycie wołowiny jest w Polsce kilkukrotnie mniejsze niż średnia uni...

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek z IV Posiedzenia Rady do ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę