MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Eksperci: Ceny skupu trzody chlewnej będą nadal spadać

4 lipca 2006

Eksperci oceniają, że w wyniku rosnącej podaży trzody chlewnej, ceny skupu tych zwierząt będą spadać końca 2006 r. Według specjalistów, we wrześniu żywiec wieprzowy będzie kosztował 3,60-3,80 zł/kg, zaś w grudniu 3,20-3,40 zł/kg.

Zespół niezależnych ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego (ARR) przy opracowywaniu prognozy uwzględnił fakt, że spadek cen żywca wieprzowego będzie hamowany rosnącym eksportem i wzrostem spożycia tego mięsa w kraju.

Wzrost produkcji trzody chlewnej odzwierciedla się w spadku cen płaconych rolnikom za tuczniki. Według danych GUS, w maju br. za trzodę chlewną w skupie przeciętnie płacono 3,35 zł/kg, tj. o 6,5 proc. mniej niż przed rokiem i o 17,5 proc. mniej niż w maju 2004 r. Od początku czerwca obserwuje się sezonowy wzrost cen trzody, pod koniec czerwca za trzodę chlewną płacono przeciętnie 3,75 zł/kg, tj. o 10 proc. więcej niż miesiąc wcześniej, ale prawie o 2 proc. mniej w porównaniu do cen sprzed roku i o ponad 20 proc. mniej niż 2 lata wcześniej.

Według GUS, w marcu br. pogłowie trzody chlewnej wyniosło 18,2 mln sztuk, tj. o 7,1 proc. więcej niż w marcu 2005 r., wzrostowa tendencja w liczebności tuczników może utrzymać się do początku 2007 r. W efekcie do połowy 2007 r. produkcja wieprzowiny będzie rosła. Specjaliści oceniają, że w II półroczu br. produkcja może zwiększyć się do 1.075 tys. ton, tj. o 8 proc. w porównaniu do tego samego okresu 2005 r.

Jak wskazują wyliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2005 r. detaliczne ceny wieprzowiny, a także spożycie tego mięsa były niemal na takim samym poziomie co w 2004 roku. W pierwszych miesiącach tego roku, ceny te obniżyły się o ok. 7 proc. (GUS) w stosunku do cen przed roku.

Również w następnych miesiącach ceny wieprzowiny będą niższe niż przed rokiem, powodując wzrost spożycia. Wzrostowi konsumpcji sprzyja także wzrost dochodów ludności. Jak oceniają eksperci, z powodu obaw przed zarażeniem ptasią grypą, część ludzi może rezygnować ze spożywania drobiu na rzecz wieprzowiny. W efekcie spożycie tego mięsa w ciągu br. może wynieść 41,5 kg na osobę i wzrosnąć o 6 proc. w stosunku do 2005 r.


POWIĄZANE

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę