OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Etykietowanie mięsa wieprzowego

5 października 2007
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej zwrócił się z prośbą do resortu rolnictwa o przygotowanie metodyki i wdrożenie do praktyki etykietowania mięsa wieprzowego. Działanie to ma na celu nadanie tożsamości produkowanemu mięsu oraz zwiększenie jego atrakcyjności , a także promocję i ochronę rynku
- ,,POLSUS’’ proponuje, aby wzorem innych państw, przygotować procedury a potem  uruchomienie systemu etykietowania mięsa. W ogólnych założeniach szczególnie ważne są dwa elementy : wiarygodność oraz niskie koszty prowadzenia monitoringu. Pierwszym etapem etykietowania jest utworzenie jego metodyki obejmującej szkolenia producentów trzody chlewnej i uzyskanie potwierdzenia wysokiego poziomu ich produkcji . Informacje powinny zawierać potwierdzenia stosowania dobrej praktyki rolniczej, stosowania żywienia i utrzymania zwierząt zgodnie z obowiązującymi przepisami z zachowaniem dobrostanu zwierząt , ochrony środowiska  i zwierząt. Badanie tuczników na linii ubojowej przez lekarza weterynarii należy uznać jako element ochrony  zdrowia konsumentów. Pasze zakupu bądź sporządzone w gospodarstwie odpowiadają zapotrzebowaniu  zwierząt oraz zapewniają im dobry status zdrowotny. Jest to element , którego potwierdzenie  nie jest trudne ani kosztowne. Jeśli zakład Mięsny kupuje tuczniki z gospodarstwa , gdzie stosuje się Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej , przestrzegane są przepisy dotyczące ochrony zwierząt i dobrostanu , ustawy  o nawożeniu, paszach , to tuczniki z takich gospodarstw są wysokiej jakości. Zakłady mięsne swoim dalszym postępowaniem (poprzez etykietowanie ) powinny zapewnić konsumentów, ze mięso czy wyroby  pochodzą z kontrolowanego procesu produkcyjnego i maja gwarantowana jakość w zakresie bezpieczeństwa żywności – mówi Tadeusz Blicharski , dyrektor Biura ,,POLSUS’’


POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę