Handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim

5 kwietnia 2004

Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia.

Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w przeliczeniu na mięso, 307 tys. ton wobec 208 tys. ton w 1996 roku (wzrost o 32%). Eksport mięsa baraniego z Nowej Zelandii od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 350 tys. ton. Poza Australią i Nową Zelandią, znaczącymi eksporterami baraniny na rynek unijny są Wielka Brytania, Irlandia, Hiszpania i Francja. Importują natomiast najwięcej kraje UE, przede wszystkim Francja (ok. 160 tys. ton), Wielka Brytania (ok. 110 tys. ton), Niemcy (ok. 40 tys. ton), Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA, Chiny i USA. Wzrostową tendencję w imporcie baraniny notuje się w USA. W 2001 roku import amerykański wyniósł 66,8 tys. ton wobec 28,2 tys. ton w 1995 roku (wzrost o 58%). Import pozostałych wymienionych krajów także wzrasta.

W strukturze całego importu krajów UE przeważa mięso baranie stanowiące około 85% łącznego przywozu, zaś udział żywych zwierząt – ok. 15%. Importowane przez Unię mięso baranie pochodzi przede wszystkim z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta z Australii. Polska nie jest w stanie konkurować z tymi krajami. Limitowanie dla Polski w latach 90 dostępu, na warunkach preferencyjnych, do rynku krajów UE okazało się mało zachęcające do utrzymania stanu pogłowia owiec i produkcji żywca baraniego w naszym kraju.


POWIĄZANE

Niebawem producenci trzody chlewnej, którzy ponieśli straty w związku z ASF, mog...

Trwają rozmowy ze stroną chińską na temat możliwości eksportu polskiej wieprzowi...

Afrykański pomór świń (ASF) jest pod kontrolą służb weterynaryjnych, natomiast g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę