Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim

5 kwietnia 2004

Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia.

Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w przeliczeniu na mięso, 307 tys. ton wobec 208 tys. ton w 1996 roku (wzrost o 32%). Eksport mięsa baraniego z Nowej Zelandii od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 350 tys. ton. Poza Australią i Nową Zelandią, znaczącymi eksporterami baraniny na rynek unijny są Wielka Brytania, Irlandia, Hiszpania i Francja. Importują natomiast najwięcej kraje UE, przede wszystkim Francja (ok. 160 tys. ton), Wielka Brytania (ok. 110 tys. ton), Niemcy (ok. 40 tys. ton), Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA, Chiny i USA. Wzrostową tendencję w imporcie baraniny notuje się w USA. W 2001 roku import amerykański wyniósł 66,8 tys. ton wobec 28,2 tys. ton w 1995 roku (wzrost o 58%). Import pozostałych wymienionych krajów także wzrasta.

W strukturze całego importu krajów UE przeważa mięso baranie stanowiące około 85% łącznego przywozu, zaś udział żywych zwierząt – ok. 15%. Importowane przez Unię mięso baranie pochodzi przede wszystkim z Nowej Zelandii, zaś żywe zwierzęta z Australii. Polska nie jest w stanie konkurować z tymi krajami. Limitowanie dla Polski w latach 90 dostępu, na warunkach preferencyjnych, do rynku krajów UE okazało się mało zachęcające do utrzymania stanu pogłowia owiec i produkcji żywca baraniego w naszym kraju.


POWIĄZANE

Rynek mleka przeżył w tym roku jeden z największych kryzysów od wielu lat. Sytua...

Eksport polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku był wy...

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę