Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej wystąpił z wnioskiem do resortu rolnictwa o wprowadzenie niezależnej jednostki prowadzącej obiektywną ocenę poubojową. Obecny stan poubojowej oceny jakości tusz w zakładach mięsnych budzi bowiem szereg emocji. Jak podkreśla POLSUS według danych IJHARS jedynie tylko około połowy podmiotów zobowiązanych do prowadzenia oceny wykonuje ja zgodnie z obowiązującym prawem.
Natomiast reszta ubojni nie prowadzi oceny opierając się na różnych podstawach lub lekceważąc prawo. Rozliczenia z dostawcami żywca opierają się wówczas na zapłacie za tuczniki według ich masy zywca, bez uwzględniania jakości tuszy.
- Niestety , wielu producentów żywca akceptuje takie rozwiązanie . Niektórzy ze względu na sprzedaż poprzez pośrednika , inni z powodu konkurencyjności zakładów skupiających według masy żywca, a jeszcze inni ze względu na brak zaufania do oceny prowadzanej w zakładzie, przez pracowników zakładu przy ograniczonej możliwości kontroli – mówi Tadeusz Blicharski z POLSUSA.