Na strusiach można zarobić...

10 czerwca 2005
Na krajowym rynku brakuje zwierząt do uboju. Kilogram żywca I klasy kosztuje w skupie średnio 8 zł.

Zapotrzebowanie na mięso jest bardzo duże. Surowiec eksportowany jest głównie do Belgii i Niemiec. Tak duży popyt związany jest z wprowadzeniem kilka miesięcy temu zakazu sprowadzania mięsa strusiego z Afryki, z powodu panującej tam ptasiej grypy. Na razie blokada jest utrzymywana. Niestety nie w pełni wykorzystujemy możliwości eksportowe, wysyłamy za granicę tylko 1/3 tego co byśmy mogli. Sytuacja być może zmieni się na przełomie lipca i sierpnia, kiedy dorosną ubiegłoroczne pisklęta.

Wzrosło zainteresowanie strusimi pisklętami, a razem z nim także ceny. Za jedną sztukę trzeba zapłacić średnio 200 zł. Największe zainteresowanie strusimi jajami było jak zwykle przed Świętami Wielkanocnymi. Wtedy za jedną sztukę trzeba było zapłacić blisko 60 zł. Teraz można je kupić po 30-40 zł. 

POWIĄZANE

Około 165 mln euro przeznaczy w tym roku Unia Europejska na walkę z chorobami zw...

Bezpośrednia sprzedaż żywności przez rolników jest coraz popularniejsza w Polsce...

W grudniu 2016 r. pogłowie świń liczyło ponad 11 mln sztuk, czyli o 4,9 proc. wi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę