Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Polscy hodowcy łamią unijne zakazy

27 lutego 2007

Polscy hodowcy drobiu karmią kurczaki mączką z zabitych lub padłych zwierząt. Już w 2002 roku ze względu na ryzyko choroby wściekłych krów zabroniła tego Unia Europejska - pisze "Życie Warszawy".

Blisko pięć procent próbek pokarmu używanego w polskich kurzych fermach zawiera zakazaną na terenie Unii Europejskiej mączkę zwie- rzęcą ľ wynika z przeprowadzonej w ubiegłym roku kontroli inspekcji weterynaryjnej. Tylko na Opolszczyźnie wykryto 16 kurzych ferm, w których stosowano zakazaną mączkę mięsno-kostną.

Przepis zabraniający używania przetworzonego białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt rzeźnych wprowadził w październiku 2002 roku Parlament Europejski. Było to wynikiem epidemii BSE, czyli choroby wściekłych krów, którą ľ jak ustalili eksperci, wywołało karmienie bydła paszami odzwierzęcymi.

Udowodniono również, że spożywanie zakażonego mięsa wołowego może wywołać u człowieka śmiertelną chorobę Creutzfeldta-Jakoba. Dotychczas nie odnotowano przypadków, żeby karmienie kurczaków paszami odzwierzęcymi było niebezpieczne dla człowieka, ale Unia wolała się zabezpieczyć i rozszerzyła zakaz także na drób. Bo choć zdania naukowców na temat zagrożenia są podzielone, nie ma dziś nikogo, kto z całą pewnością wykluczyłby szkodliwość karmienia gatunków hodowlanych paszą odzwierzęcą.


POWIĄZANE

Rolnicy ze stref objętych ograniczeniami z powodu wystąpienia afrykańskiego pomo...

Ministrów rolnictwa, środowiska, a także gospodarki z czasów rządów PO-PSL przes...

W przyszłym roku ministerstwo rolnictwa zajmie się opracowaniem strategii rozwoj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę