Bayer Tilmor sierpien 2016

Rasy bydła typu mięsnego

20 kwietnia 2004

W stadach mięsnych krowy nie są dojone. Ich rola ogranicza się do urodzenia i wychowania cieląt oraz produkcji cennego nawozu organicznego.

Stado mięsne może stanowić również sposób na poprawę wykorzystania i pielęgnację ziemi dotychczas nie najlepiej użytkowanej. Miarą produkcji w tych stadach jest liczba i masa ciała cieląt odsadzonych od krów - mamek na koniec sezonu pastwiskowego. W uproszczonych kalkulacjach przyjmuje się, że dla osiągnięcia zbliżonej opłacalności w chowie bydła w miejsce 1 krowy mlecznej powinno utrzymywać się 3 krowy mięsne. Przy produkcji bydła mięsnego zaoszczędzić można ograniczając do minimum inwestycje w budynki i ich wyposażenie oraz minimalizując nakłady pracy.

Bardzo ważnym zagadnieniem przy chowie bydła mięsnego jest wybór odpowiedniej rasy najlepiej, dostosowanej do istniejących uwarunkowań. Przy wyborze należy kierować się przede wszystkim, zapotrzebowaniem rynku (łatwość zbytu, gust konsumentów), wymaganiami zwierząt i łatwością chowu przy minimalnych kosztach.


POWIĄZANE

Żubrobizon Brutus, wyjątkowa hybryda trójrodzajowa, mieszka w stacji badawczej w...

W gospodarstwie w gminie Goniądz (Podlaskie) wykryto ognisko afrykańskiego pomor...

Jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie po to, by czerpać z tego dodatk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę