aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rynek baraniny

1 kwietnia 2004
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa baraniego, koziego, króliczego, końskiego oraz dziczyzny nie przekracza kilku procent.

Krajowa produkcja żywca baraniego przeznaczana jest na samozaopatrzenie (spożycie przez rodziny rolników utrzymujących owce) oraz na eksport.


Tabela 2. Zagospodarowanie produkcji żywca baraniego w Polsce

1990
1991
1994
1996
1998
2000
2002

samozaopatrzenie (tyś. ton)

25,0
25,0
9,3
5,0
2,5
2,5
2,1
podaż na rynek w tym skup ( w tyś. ton)

70,7

33,2

79,3

32,9

15,9

6,7

8,6

3,3

5,3

3,1

4,0

2,8

3,3

1,9

Źródło: GUS

W 2002 roku podaż rynkowa żywca baraniego wyniosła 3,3 tys. ton (wobec 79,3 tys. ton w roku 1991 – spadek o 96%), a skup – tylko 1,9 tys. ton, w tym 0,6 tys. ton na rynek krajowy i 1,3 tys. ton na eksport (69% skupu ogółem).


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę