MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Stabilniej na króliczym rynku

30 stycznia 2003

Stabilizuje się sytuacja po ubiegłorocznym spadku sprzedaży króliczego mięsa. Właściciele ubojni zaczynają podpisywać z hodowcami nowe umowy kontraktacyjne. Krajowi producenci obawiają się przystąpienia do wspólnoty, bo będą zmuszeni zmodernizować zakłady. Pracownicy ubojni w Ksawerowie starają się o pieniądze między innymi z programu SAPARD.

W Polsce są tylko cztery tego typu zakłady. Ksawerów produkuje w większości na potrzeby dużych sieci handlowych, które chętnie odbierają świeże króliki. Część mięsa trafia też do mniejszych sklepów. Tu zaopatrują się w nie głównie Ci, którzy musza przestrzegać diety. Mięso królika ma bardzo mało cholesterolu, na ogół zwierzęta pochodzą z hodowli przyzagrodowych i są karmione naturalną paszą. Kupujący musza się jednak liczyć ze sporym wydatkiem - za kilogram w sklepie trzeba zapłacić około 20 zł. Ubiegły rok charakteryzuje się dużymi wahaniami sprzedaży, najgorsze dla ubojni były miesiące jesienne, sprzedaż wzrosła dopiero w okresie świątecznym i dlaczego w krótkim okresie udało się odrobić straty.

Na rynek trafiają też królicze skóry, odbiera je min. branża futrzarska. Gotowe produkty są eksportowane do naszych wschodnich sąsiadów.


POWIĄZANE

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę