Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

Światło niebieskie uspokaja świnie

5 września 2003

Światło niebieskie działa uspokajająco na ludzi. Chodzi głównie o fale w zakresie 500 nanometrów, które pozytywnie wpływają na sen. Czy podobnie na to widmo światła reagują świnie? Na to pytanie próbowali znaleźć odpowiedź naukowcy w stacji doświadczalnej Futterkamp (Niemcy).

W doświadczeniu porównywano dwie grupy tuczników: doświadczalną - przebywającą w pomieszczeniu na 96 zwierząt, gdzie okna zostały zasłonięte folią pomalowaną na niebiesko. Dodatkowo zainstalowano sześć lamp neonowych zabarwionych na niebiesko. Oprócz tego w pomieszczeniu było jeszcze sześć zwykłych neonówek, tak aby przy zacienionych oknach zapewnić w chlewni przynajmniej przez 8 godzin dziennie natężenie światła na poziomie 50 luksów. W grupie kontrolnej w identycznym pomieszczeniu odbywał się tucz takiej samej grupy świń. Tutaj tuczniki nie miały żadnego programu świetlnego, a ilość wpadającego do chlewni światła wynikała z dobowego rytmu dnia i nocy.
Wyniki: w obydwu grupach przyrosty dzienne w tuczu były powyżej 820 g. W grupie tuczonej w pomieszczeniu ze światłem niebieskim przyrosty dzienne były o 15 g wyższe. W efekcie tucz był krótszy o 1,5 dnia, lepsze też było wykorzystanie paszy. Również mięsność była wyższa o 0,62% w grupie "niebieskiej" w porównaniu do grupy kontrolnej

Zaobserwowano także że świnie w zacienionym pomieszczeniu zachowywały się spokojniej. W porównaniu do grupy utrzymywanej przy świetle naturalnym mniej było walk pomiędzy zwierzętami. W obu grupach nie stwierdzono obgryzania ogonów. Jeśli faktycznie niebieskie światło działa na świnie uspokajająco, to mogłoby ono znaleźć zastosowanie zwłaszcza na początku tuczu w momencie grupowania zwierząt lub wówczas, gdy zaobserwuje się wzajemne obgryzanie, czyli początki kanibalizmu. Również w przypadku łączenia loch prośnych w grupy należy się spodziewać pozytywnego wpływu na ograniczenie walk o hierarchię w stadzie. Fakt uspokajającego oddziaływania światła niebieskiego może być także wykorzystany w transporcie czy w rzeźni, co może pozytywnie wpływać na jakość mięsa. Aspekty te jednak trzeba potwierdzić w dalszych doświadczeniach.


POWIĄZANE

Zakłady, które deklarowały wcześniej chęć przetworzenia na konserwy mięsa zdrowy...

Najświeższe dane GUS dotyczące liczebności pogłowia świń w Polsce niepokoją. Pro...

Ponad 7 tys. metrów fladr, czyli sznura z jaskrawymi płachtami, do odstraszania ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę