aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 7.261,6 tony żywca, w tym 4.039,4 tony trzody chlewnej i 3.222,2 tony bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 4.813,1 ton; mięso wieprzowe 3.124,8 ton, tj. 64,9%, a wołowe 1.688,3 ton tj. 35,1%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1.  21.04.01 4,30 4,83 4,56 2,50 3,17 2,90
2.  14.04.01 4,25 4,84 4,60 2,37 3,17 2,80
3.  22.04.00 3,20 3,77 3,42 2,70 3,35 3,11
4. 1-2(zł/q)  +0,05 -0,01 -0,04 +0,13 0,00 +0,10
5. 1:2 (%)  +1,18 -0,21 -0,87 +5,48 0,00 +3,57
6. 1-3(zł/q)  +1,10 +1,06 +1,14 -0,20 -0,18 -0,21
7. 1:3 (%)  +34,37 +28,12 +33,33 -7,41 -5,37 -6,75

 

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 4 jednostki przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 93 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 21,6 ton, w tym:

  •  36 szt. trzody o wadze 3,4 tony, co stanowiło 0,1% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 57 szt. bydła o wadze 18,2 tony, co stanowiło 0,6% skupu ogółem tych zwierząt.

Ceny prosiąt na targowiskach

Ceny prosiąt wynosiły od 150,00 zł/para w województwie mazowieckim do 280,00 zł/para w województwach: podkarpackim i świętokrzyskim.

Eksport 

Trzy zakłady wyeksportowały łącznie 333,4 ton mięsa i jego przetworów, z czego 63,5% stanowiły wędliny i konserwy. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 26 badanych zakładach eksport stanowił 6,4 %.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.128,8 ton mięsa z uboju, w tym 332,7 ton półtusz wieprzowych i 796,1 ton ćwierci wołowych,

  • 4.867,3 ton wyrobów mięsnych, w tym 795,6 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.426,2 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe Ćwierci wołowe (zady) Mięso kulinarne (5 rodzajów)

Wędliny

(6 asort.)

1.  21.04.01 7,44 6,20 6,85 10,93 13,72
2. 14.04.01 7,48 6,00 6,99 10,95 13,65
3.  22.04.00 5,41 5,72 6,59 9,97 12,20
4. 1-2(zł/q)  -0,04 +0,20 -0,14 -0,02 +0,07
5. 1:2 (%)  -0,54 +3,33 -2,00 -0,18 +0,51
6. 1-3(zł/q)  +2,03 +0,48 +0,26 +0,96 +1,52
7. 1:3 (%)  +37,52 +8,39 +3,94 +9,63 +12,46

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

  W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 09 - 14.04.2001 r. skupiono ogółem 30.890 szt. trzody, z czego 25.693 szt. (83,2%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 5.197 szt. (16,8%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,9% i kl. R - 27,4%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 1,2%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 16/2001


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę