Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.114,7 ton żywca, w tym 6.735,6 ton trzody chlewnej i 1.379,1 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.934,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.214,5 ton, tj. 87,9% i mięso wołowe - 719,7 ton tj. 12,1%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 25.08.01 | 4,42 | 5,40 | 4,76 | 3,00 | 3,45 | 3,27 |
2. | 18.08.01 | 4,30 | 5,20 | 4,66 | 2,98 | 3,46 | 3,24 |
3. | 26.08.00 | 3,95 | 4,68 | 4,27 | 2,70 | 3,70 | 3,31 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,12 | +0,20 | +0,10 | +0,02 | -0,01 | +0,03 |
5. | 1:2 (%) | +2,79 | +3,85 | +2,14 | +0,67 | -0,29 | +0,93 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,47 | +0,72 | +0,49 | +0,30 | -0,25 | -0,04 |
7. | 1:3 (%) | +11,90 | +15,38 | +11,47 | +11,11 | -6,76 | -1,21 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 639 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 129,6 ton, w tym:
364 szt. trzody o wadze 32,6 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
275 szt. bydła o wadze 97,0 ton, co stanowiło 7,0% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do
poprzednio analizowanego okresu, wzrost średniodziennego skupu o 8,2%. Średnia
cena skupu 1kg trzody kl. I podniosła się o 10 gr, do poziomu 4,76 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
siedemnaście zakładów zakupiło 592,8 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i
393,3 ton - u innych producentów krajowych. W analizowanym okresie nie
zarejestrowano importu wieprzowiny.
Mimo zwiększonego skupu żywca wieprzowego jego cena utrzymała
tendencję rosnącą. Podaż tej kategorii zwierząt jest nadal niska w wielu
regionach kraju, co potwierdzają meldunki otrzymane z województw:
kujawsko-pomorskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Zakłady mięsne uzupełniają
swoje potrzeby surowcowe zakupem mrożonych półtusz wieprzowych lub zakupami w
innych województwach. Agenci z woj. podkarpackiego docierają nawet do północnych
regionów kraju w poszukiwaniu surowca. Wzmożony wykup trzody przez firmy z ościennych
województw notuje się również na lubelszczyźnie.
Według oceny służb surowcowych badanych zakładów dalszy
wzrost dostaw trzody do skupu nastąpi we wrześniu, po zakończeniu prac żniwnych.
Już teraz w woj. opolskim, gdzie żniwa są na ukończeniu, zanotowano wzrost
podaży tej kategorii zwierząt.
Skup bydła rzeźnego, liczony w średniodziennych wielkościach,
zmniejszył się o 11,5%. Trzynaście zakładów zakupiło dodatkowo 37,0 ton wołowiny
z Agencji Rynku Rolnego i 41,7 ton - u innych producentów krajowych. Średnia
cena skupu bydła kl. A wzrosła o 3 gr, do poziomu 3,27 zł/kg. Podniosła się
również o 7 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,89 zł/kg płacono
za tę kategorię zwierząt w woj. zachodnio-pomorskim, najwyższą, tj. 2,88 zł/kg
- w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem
odnotowano w objętych analizą zakładach w województwach: podkarpackim -
34,5%, kujawsko-pomorskim - 31,7% i świętokrzyskim - 26,7% oraz w pojedynczych
zakładach województw: małopolskiego - 56,5%, łódzkiego - 38,9% i
zachodnio-pomorskiego - 38,3%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do
analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej -
wzrost odpowiednio o 6,7% i 11,5%, dla bydła natomiast - spadek odpowiednio o
21,5% i 1,2%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 320,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie mazowieckim.
Eksport
Osiem zakładów wyeksportowało łącznie 727,0 ton mięsa i jego przetworów, z czego 49,5% stanowiły wędliny i konserwy, 30,2% - mięso wieprzowe, 17,6% - mięso wołowe i 2,7% - artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu, liczona w średniodziennych wielkościach, wzrosła o 44,1% w stosunku do poprzednio analizowanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 12,3%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
966,0 ton mięsa z uboju, w tym 907,6 ton półtusz wieprzowych i 58,4 ton ćwierci wołowych,
5.928,2 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.276,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.513,8 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 25.08.01 | 7,30 | 6,25 | 7,13 | 11,14 | 14,10 |
2. | 18.08.01 | 7,18 | 6,10 | 7,06 | 11,15 | 14,21 |
3. | 26.08.00 | 6,78 | 6,81 | 6,94 | 11,01 | 13,52 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,12 | +0,15 | +0,07 | -0,01 | -0,11 |
5. | 1:2 (%) | +1,67 | +2,46 | +0,99 | -0,09 | -0,77 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,52 | -0,53 | +0,19 | +0,14 | +0,58 |
7. | 1:3 (%) | +7,67 | -8,22 | +2,74 | +1,18 | +4,29 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 06 - 18.08.2001 r. skupiono ogółem 44.476 szt. trzody, z czego 35.696 szt. (80,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 8.780 szt. (19,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 31/2001