aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

20 września 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 8.965,5 ton żywca, w tym 6.680,9 ton trzody chlewnej i 2.284,6 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.323,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 5.138,4 ton, tj. 81,3% i mięso wołowe - 1.184,8 ton tj. 18,7%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 15.09.01 4,50 5,25 4,76 3,00 3,60 3,28
2. 08.09.01 4,36 5,23 4,71 2,80 3,61 3,25
3. 16.09.01 4,00 4,67 4,35 3,07 3,81 3,47
4. 1-2(zł/q) +0,14 +0,02 +0,05 +0,20 -0,01 +0,03
5. 1:2 (%) +3,21 +0,38 +1,06 +7,14 -0,27 +0,92
6. 1-3(zł/q) +0,50 +0,58 +0,41 -0,07 -0,21 -0,19
7. 1:3 (%) +12,50 +12,42 +9,42 -2,28 -5,51 -5,48

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 619 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 131,6 ton, w tym:

  • 328 szt. trzody o wadze 28,5 ton, co stanowiło 0,42 skupu ogółem tych zwierząt,

  • 291 szt. bydła o wadze 103,1 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Na rynku trzody chlewnej odnotowano, w stosunku do poprzedniego tygodnia, wzrost wielkości skupu o 1,4%. Średnia cena skupu trzody kl. I podniosła się 5 gr, do poziomu 4,76 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych piętnaście zakładów zakupiło 127,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 368,4 ton - u innych producentów krajowych. Importu wieprzowiny dokonały dwa zakłady w ilości 119,7 ton. 
Skup bydła rzeźnego zwiększył się o 14,4% w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Osiem zakładów zakupiło dodatkowo 38,5 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 3 gr, do poziomu 3,28 zł/kg. Podniosła się również o 7 gr średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,94 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,86 zł/kg - w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w objętych analizą zakładach
w województwach: świętokrzyskim - 27,9% i lubuskim - 26,7% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 50,2% i kujawsko-pomorskiego - 36,0% i 27,3%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej - wzrost odpowiednio o 14,3% i 9,4%, dla bydła natomiast - wzrost skupu o 51,0%, przy spadku cen o 4,9%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10 - 15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwach: podlaskim i mazowieckim.

Eksport 

Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 620,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 50,7% stanowiły wędliny i konserwy, 22,0% - mięso wołowe, 20,0% - mięso wieprzowe i 7,3% artykuły uboczne uboju. Wielkość eksportu utrzymała się na poziomie zbliżonym do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,8%.

Sprzedaż mięsa i przetworów
 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 970,6 ton mięsa z uboju, w tym 884,5 ton półtusz wieprzowych i 86,1 ton ćwierci wołowych,

  • 5.747,5 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.493,1 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.108,1 ton wędlin oraz 1.146,3 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 15.09.01 7,10 6,43 7,21 11,48 14,09
2. 08.09.01 7,10 6,14 6,91 11,17 13,75
3. 16.09.00 6,65 6,65 7,21 11,23 13,55
4. 1-2(zł/q) -0,09 +0,29 +0,30 +0,31 +0,34
5. 1:2 (%) -1,27 +4,72 +4,34 +2,78 +2,47
6. 1-3(zł/q) +0,36 -0,22 0,0 +0,25 +0,54
7. 1:3 (%) +5,41 -3,31 0,0 +2,23 +3,99

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 03.09 - 08.09.2001 r. skupiono ogółem 28.730 szt. trzody, z czego 22.150 szt. (77,1%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 6.580 szt. (22,9%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej. Najwyższy udział w uzysku półtusz dotyczył kl. U - 30,7% i kl. R - 28,6%. Klasa najwyższej jakości, tj. S - reprezentowana była w 2,4%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 34/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę