Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 9.509,5 ton żywca, w tym 7.494,1 ton trzody chlewnej i 2.015,4 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.843,2 ton, w tym: mięso wieprzowe –
5.810,7 ton, tj. 84,9% i mięso wołowe – 1.032,5 ton tj. 15,1%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 20.10.01 | 4,40 | 5,47 | 4,82 | 3,00 | 3,61 | 3,27 |
2. | 13.10.01 | 4,30 | 5,47 | 4,87 | 3,00 | 3,61 | 3,27 |
3. | 21.10.00 | 4,02 | 4,75 | 4,30 | 3,20 | 4,10 | 3,55 |
4. | 1-2(zł/q) | +0,10 | 0,00 | -0,05 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | +2,33 | 0,00 | -1,03 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,38 | +0,72 | +0,52 | -0,20 | -0,49 | -0,28 |
7. | 1:3 (%) | +9,45 | +15,16 | +1,03 | -6,25 | -11,95 | -7,89 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 9 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 624 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 141,0 ton, w tym:
300 szt. trzody o wadze 24,4 ton, co stanowiło 0,3% skupu ogółem tych zwierząt,
324 szt. bydła o wadze 116,6 ton, co stanowiło 5,8% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Skup trzody chlewnej był zaledwie o 1,0% większy w porównaniu do ubiegłego
tygodnia. Średnia cena trzody kl. I spadła o 5 gr, kształtując się na
poziomie 4,82 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych czternaście zakładów
zakupiło 164,6 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 365,1 ton – u innych
producentów krajowych. Dwa zakłady dokonały importu wieprzowiny w ilości
143,9 ton.
Skup bydła rzeźnego utrzymał się również na poziomie zbliżonym do
poprzedniego tygodnia (spadek zaledwie o 0,2%). Pięć zakładów zakupiło
dodatkowo 15,3 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła
kl. A pozostała bez zmian (3,27 zł/kg).
Spadła natomiast o 8 gr średnia cena krów. Najniższą, tj. 1,79 zł/kg
odnotowano w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,83 zł/kg – w
województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem
zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: wielkopolskim
– 57,1%, lubuskim – 49,4%, świętokrzyskim – 31,8% i
kujawsko-pomorskim – 31,6% oraz w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego
– 79,5%, pomorskiego – 33,3% i lubelskiego – 25,1%.
Porównując wielkość skupionego żywca i jego ceny do analogicznego okresu
ubiegłego roku, stwierdza się: dla trzody chlewnej wzrost – odpowiednio
o 4,3% i 12,1%, dla bydła natomiast spadek – odpowiednio o 11,0% i 7,9%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 584,2 ton mięsa i jego przetworów, z czego 61,3% stanowiły wędliny i konserwy, 32,2% – mięso wołowe, 3,4% – mięso wieprzowe i 3,1% – uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 16,8% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 10,3%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
895,6 ton mięsa z uboju, w tym 756,5 ton półtusz wieprzowych i 139,1 ton ćwierci wołowych,
5.686,9 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.316,1 ton mięsa w elementach kulinarnych,
3.123,4 ton wędlin oraz 1.247,4 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 20.10.01 | 7,33 | 6,19 | 6,90 | 11,18 | 14,09 |
2. | 13.10.01 | 7,39 | 6,31 | 7,17 | 11,26 | 14,24 |
3. | 21.10.00 | 6,84 | 6,84 | 7,69 | 11,15 | 13,62 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,06 | -0,12 | -0,27 | -0,08 | -0,15 |
5. | 1:2 (%) | -0,81 | -1,90 | -3,77 | -0,71 | -1,05 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,49 | -0,65 | -0,79 | +0,03 | +0,47 |
7. | 1:3 (%) | +7,16 | -9,50 | -10,27 | +0,27 | +3,45 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 08-13.10.2001 r. skupiono ogółem 28.291 szt. trzody, z czego 23.615 szt. (83,5%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.676 szt. (16,5%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 39/2001