aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

22 listopada 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.382,7 ton żywca, w tym 7.285,2 ton trzody chlewnej i 2.106,5 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.727,8 ton, w tym: mięso wieprzowe – 5.640,6 ton, tj. 83,8% i mięso wołowe – 1.087,2 ton tj. 16,2%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 17.11.01 4,40 5,16 4,66 2,88 3,39 3,17
2. 10.11.01 4,40 5,10 4,68 2,94 3,50 3,20
3. 18.11.00 3,40 4,60 3,82 2,90 3,81 3,47
4. 1-2(zł/q) 0,00 +0,06 -0,02 -0,06 -0,11 -0,03
5. 1:2 (%) 0,00 +1,18 -0,43 -2,04 -3,14 -0,94
6. 1-3(zł/q) +1,00 +0,56 -0,84 -0,02 -0,42 -0,30
7. 1:3 (%) +29,41 +12,17 +21,99 -0,69 -11,02 -8,65

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 6 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.016 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 165,1 ton, w tym:

  • 691 szt. trzody o wadze 59,1 ton, co stanowiło 0,8% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 325 szt. bydła o wadze 106,0 ton, co stanowiło 5,0% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Bieżąca informacja dotyczy trzydziestu zakładów mięsnych (nie przesłano danych z jednego znaczącego zakładu), w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju. Porównania wielkości skupu z poprzednio badanym tygodniem dotyczą zakładów objętym badaniem w obu okresach.
W analizowanym tygodniu skup trzody chlewnej obniżył się zaledwie o 1,0%. Średnia cena trzody kl. I spadła o 2 gr., do poziomu 4,66 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych, trzynaście zakładów zakupiło 20,0 ton mięsa z Agencji Rynku Rolnego i 334,3 ton u innych producentów krajowych. Cztery zakłady dokonały importu wieprzowiny w ilości 387,4 ton.
Skup bydła rzeźnego zmniejszył się o 1,6% w stosunku do ubiegłego tygodnia. Dziewięć zakładów zakupiło 63,9 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A spadła 3 gr. i wyniosła 3,17 zł/kg.
Na poziomie z poprzedniego tygodnia utrzymała się średnia cena skupu krów. Najniższą, tj. 1,98 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie opolskim, najwyższą, tj. 2,69 zł/kg – w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem zarejestrowano w objętych analizą zakładach w województwach: małopolskim – 65,6%, podkarpackim – 57,0%, świętokrzyskim – 50,0%, śląskim – 41,1%, kujawsko-pomorskim – 27,8%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się spadek skupu trzody chlewnej o 2,6% przy wzroście jej ceny o 22,0%. Dla bydła natomiast powyższe porównania wykazały wzrost skupu o 3,1% przy spadku jego średniej ceny o 8,6%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 170,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą – 340,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg w województwie podlaskim.

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 474,9 ton mięsa i jego przetworów, z czego 56,1% stanowiły wędliny i konserwy, 28,3% – mięso wołowe, 12,2% – mięso wieprzowe i 3,4% – uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu zmniejszyła się o 10,9% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 30 badanych zakładach eksport stanowił 8,3%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 870,3 ton mięsa z uboju, w tym 758,0 ton półtusz wieprzowych i 112,3 ton ćwierci wołowych,

  • 5.719,4 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.465,6 ton mięsa w elementach kulinarnych, 2.815,1 ton wędlin oraz 1.438,7 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 17.11.01 7,23 5,99 6,88 11,11 14,33
2. 10.11.01 7,18 6,38 6,82 11,16 14,24
3. 18.11.00 6,51 6,59 7,34 11,00 13,48
4. 1-2(zł/q) +0,05 -0,39 +0,06 -0,05 +0,09
5. 1:2 (%) +0,70 -6,11 +0,88 -0,45 +0,63
6. 1-3(zł/q) +0,72  -0,60 -0,46 +0,11 +0,85
7. 1:3 (%) +11,06  -9,11 -6,27 +1,00 +6,31

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 05-10.11.2001 r. skupiono ogółem 28.457 szt. trzody, z czego 24.819 szt. (87,2%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.638 szt. (12,8%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 42/2001


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę