aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Warunki środowiskowe w pomieszczeniach gospodarskich dla trzody

28 kwietnia 2004
Mikroklimat w pomieszczeniach dla świń ma duży wpływ na warunki zoohigieniczne, a przez to na wydajność produkcji i dochody rolnika.

Zapewnienie optymalnej temperatury, wilgotności powietrza, ochładzania i ruchu powietrza w pomieszczenia dla poszczególnych grup zwierząt pozwala uzyskać wysoką i dobrej jakości produkcję. Zalecaną temperaturę i wilgotność względną powietrza przedstawiono w tabeli 3.

Tabela 3. Temperatura i wilgotność powietrza w chlewniach.

Kategoria zwierząt
Temperatura w °C
Wilgotność względna w %
minimalna
optymalna
Knury
12
15
75
Lochy
12
15
70
Lochy wysokoprośne
15
19
70
Lochy karmiące
18
20
70
Prosięta do 14 dni
24
28
60
Prosięta 14 -28 dni
18
23
60
Prosięta starsze
18
21
60
Warchlaki
17
19
60
Tuczniki
15
18
70
Knurki i loszki
14
17
70

W trakcie produkcji trzody chlewnej wydzielane są różnego rodzaju szkodliwe dla zwierząt gazy, m.in. dwutlenek węgla, amoniak, siarkowodór oraz następuje zapylenie powietrza. Usuwanie tych zanieczyszczeń jest jednym z warunków utrzymania w pomie­szczeniach odpowiednich warunków zoohigienicznych. Do tego celu służą urządzenia wentylacyjne. Dobrze zaplanowana wentylacja naturalna w większości chlewni, w warunkach Polski, rozwiązuje problem zanieczyszczenia powietrza. Tylko w niektórych wy­padkach trzeba zastosować wentylację wymuszoną, ale związane to jest równocześnie ze zwiększeniem kosztów eksploatacji chlewni. Wentylacja jednocześnie ochładza zwierzęta. Zalecane wielkość wymiany powietrza przedstawiono w tabeli 4.

Kolejnym czynnikiem decydującym o dobrostanie trzody jest oświetlenie. Oświetlenie naturalne, czyli dzienne, określa się stosunkiem oszklonej powierzchni okien do powierzchni podłogi. Oświetlenie sztuczne, jeżeli będzie wymagane, powinno być zapewnione w tych samych godzinach co światło dzienne.

Tabela 4. Orientacyjna wymiana powietrza w pomieszczeniach.

Kategoria zwierząt
Wymiana powietrza m3/h szt.
zima
lato
Knurki i loszki hodowlane
20
90
Knury, lochy luźne i prośne
20
100
Lochy karmiące
50
150
Prosięta odsądzone do 8 tygodni
5
20
Warchlaki do 12 tygodni
8
30
Tuczniki
15
80


Tabela 5. Oświetlenie w pomieszczeniach dla trzody chlewnej.

Kategoria zwierząt
Oświetlenie dzienne (stosunek oszklonej powierzchni okien do powierzchni, podłogi)
Oświetlenie sztuczne (natężenie oświetlenia w lx)
Knury, lochy luźne i prośne
l : 20
20-30
Knurki i loszki hodowlane
l : 20
20-30
Lochy karmiące
l : 20
20-30
Prosięta
1 : 25
20-30
Tuczniki
1 : 30
20 - 30

Istnieje propozycja UE, ażeby okres jasności (dnia) pomieszczeń wynosił minimum 8 godzin i więcej, a natężenie oświetlenia podnieść do 40-80 lx.

Dobre oświetlenie pozwala również hodowcy na dokładniejszy nadzór i lepszą możliwość zauważenia ewentualnych objawów chorobowych.


POWIĄZANE

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę