Do 23 bm. Agencja Rynku Rolnego przyjmuje wnioski o dopłaty do eksportu świeżej i chłodzonej wieprzowiny na 2004 rok. Obecnie realizowany jest eksport na podobnych zasadach, który obejmie do końca roku 5 tys. ton.
Eksport wieprzowiny z dopłatami to jedno z działań (oprócz skupu interwencyjnego oraz sprzedaży z posiadanych rezerw mięsa na eksport, po niższych cenach, na przetargach) podejmowanych przez Agencję Rynku Rolnego w celu ograniczenia spadku cen wieprzowiny na krajowym rynku.
Limit dotyczący przyznawanych na 2004 r. dopłat wynosi 20 tys. ton półtusz. Eksporter otrzyma dopłatę do sprzedanego za granicę mięsa w wysokości 2 zł do kilograma.
- Jeszcze w tym roku wyeksportowanych zostanie z dopłatami Agencji Rynku Rolnego około 5 tys. ton półtusz wieprzowych - podał rzecznik prasowy ARR, Radosław Iwański.
Eksport ten odbywa się w obrębie przyznanego na 2003 rok limitu subsydiów do eksportu mięsa czerwonego, przysługującego Polsce w ramach umów WTO. Limit ten wynosi na ten rok 40,9 tys. ton półtusz wieprzowych. Dopłata w 2003 r. to 2,3 zł do kilograma sprzedanego za granicę mięsa.
Dotychczas polscy eksporterzy wywieźli z dopłatami 35,8 tys. ton półtusz, na kwotę około 82 mln zł. Najwięcej mięsa trafiło do Rumunii - 14 tys. ton, oraz do Rosji i na Białoruś - po ok. 5 tys. ton.
Mimo działań interwencyjnych wieprzowina jest obecnie bardzo tania. Za półtusze kl. R rolnicy otrzymują ostatnio na giełdach tylko 4,2 - 4,3 zł za kg, podczas gdy przed rokiem 4,6 - 4,7 zł za kg.