Azoty_Kedzierzyn_4_04_16

"Rzeczpospolita": żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej

3 lutego 2016
"Rzeczpospolita": żywność ekologiczna sprzedaje się coraz lepiej
PAP / Maciej Kulczyński

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje "Rzeczpospolita".

W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent. To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność. Branża szacuje, że w 2015 roku mogły one sięgnąć nawet 800 mln złotych. Natomiast w 2017 roku po raz pierwszy w historii mają szanse przekroczyć 1 mld złotych.

Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. Można ją kupić już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również w sieciach handlowych i dyskontach. Zmienia się także podejście konsumentów do produktów spożywczych. Jeszcze kilka lat temu kupowanie ekologicznej żywności traktowane było jako ekstrawagancja ludzi bogatych. Dziś coraz częściej staje się ona elementem zdrowego trybu życia przeciętnych, świadomych konsumentów - czytamy w artykule.

(PAP)


POWIĄZANE

Na najbliższym posiedzeniu Sejmu PSL będzie się domagać od ministra rolnictwa Kr...

Likwidacja ogniska to pierwszy etap walki z ptasią grypą, teraz istotne jest łag...

Tegoroczna kampania cukrownicza w UE przebiega pod dyktando znacznie lepszych wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę