MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Spada produkcja przetworów mlecznych

25 stycznia 2016
Spada produkcja przetworów mlecznych
PAP / Paweł Pawłowski

W Polsce coraz mniej opłacalna staje się produkcja przetworów mleczarskich - informuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podano w raporcie w okresie styczeń-październik 2015 roku produkcja wielu przetworów mlecznych była mniejsza niż w tym samym okresie 2014 roku.

Powód? IERiGŻ wyjaśnia, że dzieje się tak "z uwagi na dużo niższe ceny zbytu i pogorszenie opłacalności eksportu, a także mniejszy popyt krajowy na większość produktów".

Najgłębszy, bo o 22 proc. był - w okresie styczeń-październik 2015 roku - spadek produkcji pełnego mleka w proszku.

Również mniej wyprodukowano serów pleśniowych i proszkowanych (o 11 proc.), serów topionych (o 9 proc.), chudego mleka w proszku (o 7 proc.), serwatki (o 6 proc.), śmietany (o 5 proc.) oraz serów dojrzewających i jogurtów (po 3 proc.).

(PAP)


POWIĄZANE

Hurtownie rolnicze odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie, dostarczają...

Zakończone zbiory buraków cukrowych to dobra okazja do podsumowania mijającego s...

Po powszechnych protestach rolników na początku 2024 r. Komisja Europejska przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę