OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Decyzje Głównego Lekarza Weterynarii

18 czerwca 2003

Wynikające z wystąpienia chorób zakaźnych świń we Francji i we Włoszech.

W związku z informacją przekazaną przez System Powiadamiania o Chorobach Zakaźnych (ADNS), dotyczącą wystąpienia przypadku klasycznego pomoru świń w departamencie Bas-Rhin w Republice Francuskiej, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że następujące towary pochodzące z departamentu Bas-Rhin w Republice Francuskiej

  • świnie i dziki,
  • surowe mięso, jelita, podroby z tych gatunków,
  • przetwory z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • wszystkie surowce niejadalne nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 C,

powinny być traktowane jako zwierzęta podejrzane o zakażenie lub produkty pochodzące od takich zwierząt i w związku z tym objęte są, zgodnie z art.lOa pkt. l ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999r. Nr 66, póz. 752, z 2001r. Nr 29, póz. 320, Nr 123, póz. 1350, Nr l29, póz. 1438, z 2002r. Nr 112, póz. 976 oraz z 2003r. Nr 52, póz. 450), zakazem przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W związku z powyższym. Graniczni Lekarze Weterynarii z dniem 17 czerwca 2003 r., godz. 24.00, powinni zastosować procedurę określoną w art. 14 ust. 11 pkt.2 cytowanej ustawy.

W związku z informacją przekazaną przez System Powiadamiania o Wystąpieniu Chorób Zakaźnych Zwierząt (ADNS), dotyczącą wybuchu choroby pęcherzykowej świń we Włoszech w regionach: Avellino, Napoli, Salerno, Cosenza, Argigento;

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że następujące towary pochodzące z ww regionów Włoch:

  • żywe świnie i dziki,
  • nasienie świń i dzików,
  • surowe mięso, jelita, podroby z tych gatunków,
  • przetwory z mięsa wieprzowego i dzików nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • produkty pochodzące od tych gatunków przeznaczone do żywienia zwierząt lub/powyżej użytku przemysłowego lub/i rolniczego, nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • produkty pochodzące od tych gatunków przeznaczone do użytku farmaceutycznego lub chirurgicznego, nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 C lub alternatywnej właściwej dla inaktywacji wirusa SVD,
  • wszystkie surowce niejadalne pochodzące od tych gatunków nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C lub alternatywnej właściwej dla inaktywacji wirusa SVD,


powinny być traktowane jako towar podejrzany o zakażenie i w związku z tym objęte są zakazem przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z art.lOa, pkt.l ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999r. Nr 66, póz. 752 oraz z 2001 r. Nr 29, póz. 320, Nr 123, póz. 1350, Nr 129, póz. 1438, z 2002 r. Nr 112, póz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, póz. 450).

W związku z powyższym, Graniczni Lekarze Weterynarii z dniem 17 czerwca 2003 r., godz. 24°°, powinni zastosować procedurę określoną w art. 14 ust. 11 pkt.2 cytowanej ustawy w stosunku do wymienionych towarów pochodzących z ww. regionów Włoch.


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę