Advertisement

W Wielkiej Brytanii plaga bakterii salmonelli

21 października 2004

W Wielkiej Brytanii plagą stały się zatrucia bakteriami salmonelli. Problem okazał się na tyle duży, że śledztwo w sprawie epidemii wszczęła Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Okazało się, że źródłem bakterii były hiszpańskie jaja używane przez brytyjskich producentów żywności.

Rodzimi drobiarze odetchnęli z ulgą, gdyż to na nich w pierwszej kolejności padły podejrzenia. Produkcja jaj przemysłowych w Wielkiej Brytanii wynosi rocznie ponad 8 tysięcy ton. To za mało, dlatego niezbędny jest import.


POWIĄZANE

Apelujemy o przestrzeganie wszelkich zakazów i nakazów wydanych przez Inspekcję ...

– Chcemy kompetentnej oraz apolitycznej instytucji, zbudowanej na bazie obecnych...

Z powodu ptasiej grypy w styczniu w Chinach zmarło 79 osób; to najwyższa liczba ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę