aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W Wielkiej Brytanii plaga bakterii salmonelli

21 października 2004

W Wielkiej Brytanii plagą stały się zatrucia bakteriami salmonelli. Problem okazał się na tyle duży, że śledztwo w sprawie epidemii wszczęła Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Okazało się, że źródłem bakterii były hiszpańskie jaja używane przez brytyjskich producentów żywności.

Rodzimi drobiarze odetchnęli z ulgą, gdyż to na nich w pierwszej kolejności padły podejrzenia. Produkcja jaj przemysłowych w Wielkiej Brytanii wynosi rocznie ponad 8 tysięcy ton. To za mało, dlatego niezbędny jest import.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę