W Wielkiej Brytanii plaga bakterii salmonelli

21 października 2004

W Wielkiej Brytanii plagą stały się zatrucia bakteriami salmonelli. Problem okazał się na tyle duży, że śledztwo w sprawie epidemii wszczęła Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Okazało się, że źródłem bakterii były hiszpańskie jaja używane przez brytyjskich producentów żywności.

Rodzimi drobiarze odetchnęli z ulgą, gdyż to na nich w pierwszej kolejności padły podejrzenia. Produkcja jaj przemysłowych w Wielkiej Brytanii wynosi rocznie ponad 8 tysięcy ton. To za mało, dlatego niezbędny jest import.


POWIĄZANE

W związku ze złożoną przez dotychczasowego głównego lekarza weterynarii Włodzimi...

Samorząd lekarzy weterynarii apeluje do Premier Beaty Szydło o osobiste zaangażo...

Wirus wywołujący ptasią grypę wykryto u pięciu dzikich kaczek wodnych i jednej m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę