cts_ptak_10317

Włochy: Rośnie eksport serów, spada masła i serwatki w proszku

26 stycznia 2016
Włochy: Rośnie eksport serów, spada masła i serwatki w proszku
zdj stockowe

W październiku eksport włoskich serów wzrósł o 6,5%, podczas gdy eksport masła spadł o 8,2%, a serwatki w proszku o 11,7%.

Zwraca uwagę wzrost eksportu serów w wiórkach i proszkach: +16,6%, dalej wzrost sera Gorgonzola (+14,0%), Grana Padano i Parmigiano Reggiano (+10,5%), Provolone (+6,6%), Asiago, Montasio, Ragusano, Caciocavallo (+5,9%). Spadł eksport serów Pecorino i Fiore Sardo (-30,0%).

Krajami, które w największym stopniu importowały włoskie sery Grana Padano i Parmigiano Reggiano znajdowały się: Niemcy (21%), USA (16%). W przypadku serów Gorgonzola najwięcej zakupiły go firmy niemieckie (22%) i francuskie (21%).

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

21 marca podsekretarz stanu Rafał Romanowski spotkał się z przedstawicielami rol...

Czołowy producent serów topionych i twarogowych na polskim rynku, jeden z najwię...

W świetle nadchodzącej, kolejnej już rundy rozmów handlowych z krajami Mercosur ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę